FilmMagazine

Oscar film ‘Citizenfour’ over Edward Snowden in Fraterhuis

Film ‘Citizenfour’ nu in première in Fraterhuis

Vrijdag 29 mei om 16.00 uur
Ontluisterende film over de wereldwijde afluisterpraktijken van de NSA die klokkenluider Edward Snowden naar buiten bracht.

Verhaal

‘Citizenfour’ was het pseudoniem waaronder Edward Snowden begin 2013 contact zocht met regisseur Laura Poitras. Zij had naam gemaakt met kritische films over de oorlog in Irak en Guantanamo Bay. Snowden schreef haar dat hij bewijzen had van grootschalige illegale afluisterpraktijken door de National Security Agency (NSA) in samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten. Vijf maanden later vloog Poitras naar Hongkong, waar zij vanaf het begin de gesprekken filmde met Edward Snowden. ‘Citizenfour’ is een beklemmende documentaire-thriller over één van de meest spraakmakende schandalen van het afgelopen decennium: een schandaal waarvan de volle omvang tot op heden nog altijd niet volledig duidelijk is. Winnaar van de Oscar voor Beste Documentaire.

Vertoning

‘Citizenfour’ is op 29 en 31 mei en 2 juni 2015 te zien in het Fraterhuis. Het is verstandig om vooraf te reserveren op www.filmtheaterfraterhuis.nl. Bezoekers kunnen op de website ook e-tickets kopen en printen, dan hoeven zij niet langs de kassa.

Recensies

BBC – 7 januari 2015

It’s chillingly dramatic, a Bourne-like motif of intrigue that has the effect of making us realize that no, this is not just a movie

Gerelateerde artikelen

Back to top button