BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Opzeggen erfpachtregeling met kegelhuis is juridisch toegestaan

Zwolle – De gemeente Zwolle had altijd een erfpachtovereenkomst met het Zwols Kegelhuis op de Stilohal locatie. Tussentijdse opzegging van de erfpachtovereenkomst is ook altijd mogelijk geweest, zowel in de overeenkomst van 1967 als in het concept van 2006. In de concept-akte staat dat tussentijdse opzegging mogelijk is in het geval de gemeente om stedenbouwkundige en/of planologische redenen over de gronden moet beschikken of als de erfpachtster zich in ernstige mate niet houdt aan haar verplichtingen. Dat blijkt uit een feitenrelaas over deze plek dat wethouder Monique Schuttenbeld stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Het is de reden dat het Zwols Kegelhuis geen compensatie krijgt voor een nieuwe locatie. Al in 2009 was het Kegelhuis niet akkoord met de manier waarop de erfpachtovereenkomst is verlengd door de gemeente. Aangezien er bij de gemeente inmiddels plannen bestonden met betrekking tot de herontwikkeling van het gebied (de ‘Stilohal-locatie’) heeft de gemeente niet ingestemd met de extra voorwaarden gesteld door het kegelhuis.

Vergoeding

Een instemming met de gewenste investering zou bijvoorbeeld betekend hebben dat bij een tussentijdse beëindiging van de erfpacht – in verband met de herontwikkeling – de gemeente aan het kegelhuis een vergoeding moet betalen voor de gerealiseerde investeringen. Ook kon de gemeente zich – gelet op het feit dat al deze tijd een symbolisch bedrag van 1 gulden per jaar is betaald – niet verenigen met de wens van het kegelhuis dat bij tussentijdse opzegging de waarde van de opstallen en investeringen gesteld zou worden op de waarde in het economische verkeer.

De gemeente heeft de opzegging bekrachtigd op 27 juni 2012. Over de Stilohal-locatie is het volgende opgenomen: De Stilohallocatie is een kanslocatie. Het is een complexe locatie die nog vraagt om nader
onderzoek. Daarom zijn er geen (financiële) afspraken gemaakt in de samenwerkings-overeenkomst versnellingsactie sociale huur. Er is wel een onderzoeksverplichting. Ontwikkeling van de Stilohallocatie moet verder een haalbaar plan zijn. Dit betekent dat het plan minimaal budgettair neutraal moet zijn voor de gemeente. Op voorhand wordt uitgegaan van een mix van (25) sociale huurwoningen, beleggershuurwoningen en koopwoningen.

Alternatieven

Op 3 juli 2017 heeft de raad een motie aangenomen, waarin ons college wordt verzocht zich actief in te zetten om in samenspraak met het Zwols Kegelhuis te zoeken naar mogelijkheden om de kegelsport voor Zwolle te behouden en zich actief in te zetten om op zoek te gaan naar alternatieve mogelijkheden voor de buurtfunctie die het Zwols Kegelhuis op dit moment vervult. Ook in 2018 was hierover een motie.

Rond de afhandeling van de motie van de raad hebben toen op ambtelijk niveau gesprekken plaatsgevonden met zowel het bestuur van Stichting Zwols Kegelhuis als met een afvaardiging van de Zwolsche Kegelbond. Hiermee is inzicht verkregen in de wensen voor herhuisvesting, het aantal actieve kegelaars en de financiële middelen die de kegelaars voor herhuisvesting beschikbaar hadden. Op dat moment telde de Zwolsche Kegelbond circa 35 leden, verdeeld over twee Zwolse Kegelclubs. Er waren ook nog 75 mensen, met name uit
Zwolle, maar ook uit onder andere Hattem, Wezep, Raalte en Nunspeet die in andere clubs dan de Zwolsche Kegelbond waren aangesloten, maar wel gebruik maakten van de Zwolse Kegelaccommodatie. Daarnaast werd tot oktober 2021 wekelijks door 20 mensen met een handicap gekegeld (G-kegelen). Volgens de cijfers van NOC/NSF was de kegelsport echter onderhevig aan een structurele daling van het aantal leden.

Bijdrage gemeente

Uit het onderzoek naar beschikbare alternatieven voor herhuisvesting van de Zwolsche Kegelbond is toen gebleken dat het fysiek mogelijk was om op Sportpark Marslanden met een semi-permanent gebouw een voor herhuisvesting van de Zwolsche Kegelbond geschikte accommodatie te realiseren. Andere beoordeelde alternatieven bleken niet geschikt.

De totale investering voor de herhuisvesting bedroeg op dat moment in 2020 circa € 275.000,-. En bij deze investering moet door de gemeente een jaarlijkse huur van € 17.250,- gerekend worden. De destijds berekende huur kon, uitgaande van de door de Zwolsche Kegelbond overlegde gegevens, niet door de kegelaars worden opgebracht. Het college heeft toen, uitgaande van een afweging van argumenten en mede op basis van in eerdere vergelijkbare gevallen gehanteerde criteria geen aanleiding gevonden om een structurele financiële bijdrage aan de Zwolsche Kegelbond te verlenen. Voor de gemeenteraad was er destijds geen aanleiding om hierover anders te beslissen.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button