Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Opvang Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen in Mercure Hotel

Zwolle – Vanaf 1 juli worden in het Mercure Hotel aan de Hertsenbergweg in Zwolle Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV) opgevangen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft gemeente Zwolle gevraagd mee te werken om met spoed 46 en maximaal 60 AMV in dit hotel op te vangen. De gemeente heeft besloten om mee te werken aan dit verzoek.

De vraag naar opvangplaatsen voor deze doelgroep (AMV) is landelijk al langere tijd groot. Op dit moment biedt Zwolle nog geen AMV opvang. Het gaat om jongeren van 15 tot en met 17 jaar oud. De jongeren die in het Mercure Hotel opgevangen gaan worden, hebben nog geen status. In de opvang krijgen ze de tijd om zich voor te bereiden op de asielprocedure en het doorlopen van deze procedure. Ook krijgen deze jongeren Nederlands onderwijs.

Momenteel komen er veel vluchtelingen naar Nederland. Hieronder zitten ook alleenstaande minderjarigen. In 2022 waren dit er bijvoorbeeld ruim 4200. Velen zijn gevlucht voor oorlogsgeweld en andere bedreigingen. De meeste vluchtelingen komen aan in aanmeldcentrum Ter Apel. Omdat er te weinig opvanglocaties zijn, zoekt het COA in het hele land naar extra (tijdelijke) locaties voor deze specifieke doelgroep. Ook in Zwolle. “De urgentie is voor ons duidelijk”, geeft wethouder Inclusieve Samenleving Dorrit de Jong aan. “We hebben in onze langere termijn visie voor de opvang van vluchtelingen al aangegeven dat we de doelgroep Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen willen opvangen. Hier dringt onze gemeenteraad ook al langer op aan. De vraag naar opvanglocaties voor deze kwetsbare groep is groot. Wij werken dan ook graag mee aan het verzoek van het COA.”

De opvang start op 1 juli en duurt tot 31 december 2023. Het COA begint vanaf 26 juni met voorbereidende werkzaamheden in het hotel. De omwonenden en bedrijven rondom het Mercure Hotel hebben een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst op 21 juni van 19.30 – 21.00 uur in het hotel. Medewerkers van de gemeente Zwolle en het COA geven daar meer informatie en beantwoorden vragen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button