Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleSportVoorpagina

Openluchtbad Zwolle bestaat 90 jaar; kunstwerk voor krakers/bezetters

Vanaf 29 maart start voorverkoop

Zwolle – Opnieuw een feestelijk seizoen voor het Openluchtbad Zwolle! Vorig jaar bestond de vereniging 30 jaar maar dit jaar viert het monumentale bad haar 90e verjaardag. In 1933 leverde architect Jan Gerko Wiebenga het bad op aan de gemeente Zwolle, na bijna 3 jaar bouwen en onderlinge strijd. Het 90-jarig bestaan wordt gevierd met de onthulling van het kunstwerk dat Ronald Westerhuis in opdracht van het bestuur heeft gemaakt ter ere van de krakers/bezetters die het bad in de jaren ‘90 van de sloop hebben gered. Op zaterdag 29 april opent Openluchtbad Zwolle om 11 uur weer haar deuren. Wethouder van Sport, Michiel van Willigen opent het seizoen samen met beeldend kunstenaar Ronald Westerhuis. Van 29 maart t/m 28 april kunnen Zwollenaren voordelig lid worden of hun abonnement verlengen in de voorverkoop.

Bijzondere geschiedenis

Toen het gemeentebestuur in 1989 aankondigde het bad te willen slopen, kwamen de Vrienden van het Openluchtbad Zwolle in verweer. Na 2 jaar tevergeefse strijd in de raadszaal zou het bad in 1991 sluiten. Wijkbewoners en fervente zwemmers zijn toen in verzet gekomen en hebben het bad op 23 augustus 1991 gekraakt en 77 dagen bezet gehouden. Met tenten en caravans werd het terrein maandenlang bezet. Tot de gemeente overstag ging en de exploitatie van het bad in 1992 overgaf aan de daartoe opgerichte Vereniging Openluchtbad Zwolle. De theaterproductie WE ZWEMMEN NOG heeft deze bijzondere geschiedenis vorig seizoen op indrukwekkende wijze neergezet, samen met leden en vrijwilligers van het bad.

Prijzen en nominaties

Naar aanleiding hiervan ontving de Vereniging Openluchtbad Zwolle op 1 december 2022 de Erfgoedvrijwilligersprijs 2022 uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu. De theaterproductie van theater De Makkers is onlangs genomineerd voor de Weeshuisprijs van stichting Hervormd Weeshuis.

Kunstwerk

Het beeld wordt rond 10.30 uur onthuld door Ronald Westerhuis en wethouder van Sport Michiel van Willigen, met als eregasten de krakers en bezetters van weleer. Om 11 uur wordt vervolgens seizoen 2023 geopend.

Activiteiten

Na het officiële gedeelte is er muziek en zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud in het Openluchtbad. En voor alle zwemliefhebbers; een eerste duik in het heerlijke water! Abonnementen ophalen Op vrijdag 28 april van 16 tot 18 uur kunnen nieuwe leden hun abonnement komen ophalen in het bad. Dit voorkomt dat zwemmers bij mooi weer in een lange rij wachtende leden terecht komen.

Vereniging

Het Openluchtbad is een rijksmonument dat stamt uit 1933 en is ontworpen door architect J.G. Wiebenga in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het bad wordt geëxploiteerd door de Vereniging Openluchtbad Zwolle. Iedereen kan lid worden van deze vereniging. Als lid doe je 4 tot 6 uur vrijwilligerswerk per seizoen. Zo onderhouden leden en vrijwilligers het bad met elkaar, al meer dan 30 jaar lang.

Gerelateerde artikelen

Back to top button