Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Opening Pride Photo Tentoonstelling in Zwolle

Zwolle – Op woensdag 15 december opende Dorrit de Jong, wethouder Diversiteit van de gemeente Zwolle (GL), de Pride Photo Tentoonstelling. Deze reizende openlucht expositie staat in de stad ter gelegenheid van het 45 jarig bestaan van COC Zwolle. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Stichting Pride Photo Award, die hiermee de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit in de samenleving wil bevorderen. Op 20 grote panelen is een selectie foto’s te zien uit de ruim 2.500 afbeeldingen die vanuit 40 landen werden ingestuurd voor de Pride Photo Award 2020. De Pride Photo Tentoonstelling is tot en met zondag 9 januari 2022 gratis te bezoeken op het Rodetorenplein in Zwolle.

Naast de bekroonde foto’s zijn er ook extra verhalen aan de tentoonstelling toegevoegd. “Het totaal geeft een divers inkijkje in levens en werelden die voor veel mensen nieuw, verrassend, of mogelijk een beetje oncomfortabel zullen zijn. Ik ben er van overtuigd dat hij vele ogen zal openen en mensen aan het denken zal zetten” zegt Pride Photo directeur Hein-Jan Keijzer. Samen met gastcurator Micha Bruinvels (voorheen World Press Photo) zijn er hoogwaardige foto’s gekozen die diverse urgente onderwerpen agenderen. Zo komen eenzaamheid onder ‘roze’ oudere, LHBTQIA+ vluchtelingenproblematiek, geweld tegen transgender personen, en Black Lives Matter aan bod. Maar de tentoonstelling confronteert de bezoekers ook op speelse wijze met eigen vooroordelen en aannames.

De thema’s worden benoemd in korte teksten op de panelen. Wie behoefte heeft aan meer duiding kan een QR-code scannen, waarmee aanvullende informatie over de fotograaf, het werk en de thematiek is op te roepen. Bij sommige panelen is tevens een audiofragment te beluisteren.

“Ik denk dat we met deze laagdrempelige tentoonstelling veel mensen kunnen bereiken die niet dagelijks nadenken over vooroordelen of over de positie van de LHBTQIA+ gemeenschap. Ik hoop dat de foto’s hen aan het denken zetten over seksuele- en genderdiversiteit” aldus Keijzer. “Wij zijn de gemeente Zwolle en de lokale LHBTQIA+ belangenorganisaties dankbaar voor het enthousiasme waarmee zij deze tentoonstelling ondersteunen en faciliteren. En we voelen ons vereerd dat wij met onze tentoonstelling een bijdrage kunnen leveren de viering van aan het 40 jarig bestaan van COC Zwolle.”

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button