Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Themadebat Zwolse gemeenteraad over Fysieke Leefomgeving

Zwolle – Maandagavond 29 januari was de gemeenteraad van Zwolle bijeen voor een debat over de fysieke leefomgeving. Het ging daarbij vooral over het ganzenbeheerplan, eigenaarschap van reststroken grond, en groen/recreatie.

De CU trapte het debat af. Zij maakte complimenten voor het ganzenbeheerplan. De populatie is niet gegroeid, en dat gebeurt op een diervriendelijke manier, namelijk het insmeren van eieren. Volgroeide eieren worden niet behandeld, en elke gans mag één ei houden. Het doel om explosieve groei van ganzen te voorkomen is gehaald. De partij vraagt zich af of er ooit gestopt kan worden met deze actie. Ze pleit ook voor een gedragsverandering bij inwoners, omdat voeren van de ganzen schadelijk is.  De CU wil ook graag dat het beleid voor meer groen vastgesteld wordt, met de regel 3/30/300.

Het CDA ziet vooral dat de ganzen zich kunnen verplaatsen, en dat ook andere dieren voor overlast kunnen zorgen. Zij maakt zich ook zorgen over de verkoop van reststroken grond door de gemeente. Het kan confronterend zijn voor inwoners die een hele tijd ter goeder trouw een reststrookje hebben verzorgd, omdat ze niet wisten dat deze grond van de gemeente was. De partij vraagt aan de wethouder of het onderhoud  voor rekening van de gemeente komt wanneer deze gronden terug komen bij de gemeente.

Stadsgroen

GroenLinks vindt de uitgifte van groenstroken een prima plan, maar wil graag dat de stroken op een duurzame manier worden ingevuld. Wellicht kunnenmensen die de strook biodivers invullen, deze langer houden. Het langverwachte groenbeleid is een mijlpaal voor de stad. Het streven naar stadsgroen kan best wat omhoog, zegt de partij, omdat stadsgroen gewoon heel belangrijk is.

De PvdD is zeer verontwaardigd over het ganzenbeheerplan, omdat in de informatievoorziening vooral wordt gesproken over de overlast van deze dieren. Dat maakt de dieren tot vijanden en dat wil deze partij niet. Dieren zijn medebewoners van de stad en er zouden borden moeten komen met een voerverbod omdat dit schadelijk is voor de dieren zelf en voor de waterkwaliteit, in plaats van voor de overlast.

Schokkend

D66 vindt het terecht dat de gemeente aan de slag gaat met het snippergroen. Dat kan schokkend zijn voor de nietsvermoedende inwoner. Soms kunnen ze het misschien teruggeven aan de gemeente of kopen. De overheid moet dan zorgen voor een zorgvuldig proces.

De PvdA ging langs de deuren in Stadshagen, en daar vonden de inwoners dat er te weinig groen is in de wijk. Ze vindt het goed dat de ganzenoverlast terugloopt, maar de populatie groeit nog. De partij wil samenwerking met grensgemeenten.

Ganzenpoep opruimen

De VVD schildert hoe mensen tegen de ganzenoverlast aanlopen, en dat is niet niets. Zij wil dat de gemeente ook ganzenpoep gaat opruimen. Volgens de partij is stabilisering van de ganzenpopulatie niet voldoende, ze moet omlaag. Daarbij schrikt de partij niet terug voor eventueel afschieten, als dat nodig blijkt. Wat betreft de groenstroken moet de gemeente er met de menselijke maat naar kijken. Met een dreigbrief zouden de inwoners de hakken in het zand zetten.

Swollwacht haalt nog even in herinnering dat de Stichting Zending Nieuw Leven is gered, en dat zij daar blij mee is. Ook vindt zij dat de gemeente de ganzen op verantwoorde manier beheert. Een volgende stap is echter nodig. Er moet gekeken worden of de aanpak werkt.  De partij zou het mooi vinden wanneer de inbreng van participanten ook volledig wordt weergegeven in het verslag over het groen en recreatie in de stad.

De SP zegt dat de resultaten van het ganzenbeheerplan bemoedigend zijn. Wel vraagt zij zich af hoe lang dit moet doorgaan en hoe dat bekostigd gaat worden. Hoe druk is de ROVA met het insmeren van eieren? Wat betreft de groenstroken sluit deze partij zich aan bij de wens van GroenLinks om dit op een empathische manier te communiceren naar inwoners. Ook dit onderwerp kan extra werk voor de ROVA opleveren.

Reactie wethouder Arjan Spaans

Wethouder Arjan Spaans ligt het ganzenbeleid toe, en noemt dat het beleid een lerend beheren is. Insmeren is correctief, maar de wethouder wil ook naar preventief beleid toe. Dat houdt in een minder fijn vestigingsklimaat voor de ganzen. Daar is ook al mee begonnen. Onderscheid maken tussen inheemse en uitheemse soorten ganzen is daarbij te moeilijk. Ganzen kunnen wel 55 jaar oud worden, dus voordat het beleid echt resultaten geeft kan best wel lang duren.

Hotspots voor poepoverlast worden gemonitord, en vervolgens aangepakt. Een aanverwant probleem is rattenoverlast, en ook deze worden door de ROVA aangepakt, evenals de Japanse Duizendknoop en de Canadeze Rivierkreeft, beide zijn dit exoten. De wethouder wil graag nadenken over de suggestie van de PvdD over de tekst op de waarschuwingsborden tegen het voeren van ganzen.

Natuurlijk wil de wethouder ook empathisch communiceren naar de inwoners bij de behandeling van de reststroken. Het is juridisch niet mogelijk om daarbij onderscheid te maken tussen verschillende soorten inrichting van de groenstroken.

Reactie wethouder Monique Schuttenbeld

Wethouder Schuttenbeld is blij dat er zoveel wensen voor groen zijn bij de diverse fracties. Er is goed overleg geweest met verschillende belanghebbenden. De eerder genoemde 3/30/300 norm is vertaald naar 2/22/200. Daarbij gaat het meer om een ambitie en leidraad dan een vaste norm. Dat betekent dat het de ene keer misschien iets meer kan zijn, en de andere keer iets minder. Dat is nodig, omdat strikt hieraan houden niet bij ieder bouwplan mogelijk is.

Het buitengebied wordt meegenomen in de gevolgtrekkingen. Het streven is 10% blauw/groen dooradering daar, maar staat nu op 6%. De provincie moet daarvoor worden meegetrokken in de plannen. Een technische briefing met de gemeenteraad hierover juicht de wethouder toe. Het college spreekt zich in maart definitief uit over de plannen en het beleid, en in april komt het naar de gemeenteraad.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukkenin te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button