BouwPolitiek & OpinieVoorpagina

Afronding bouw woningen voormalige IJsselcentrale verwacht 2028-2030

Zwolle – Ontwikkelaar Reales zet de eerste stappen op weg naar de ontwikkeling van het voormalige IJsselcentralegebied met een participatiedocument. Dat blijkt uit een raadsbrief die wethouder Gerdien Rots stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Op 31 oktober 2023 heeft Reales een koopovereenkomst getekend met Engie voor aankoop van het terrein van de voormalige IJsselcentrale. Als gevolg van deze verkoop is in het najaar van 2023 een herstart gemaakt met de totstandkoming van het NOP (Natuur Ontwikkel Plan) en ROP (Ruimtelijk Ontwikkel Plan). Daarnaast heeft Reales het participatiedocument geactualiseerd aan de hand van de HANZA! aanpak

Ambitieuze planning

De planning van Reales is ambitieus: aanbieding van het NOP/ROP aan de gemeente ten behoeve van besluitvorming is voorzien midden 2024. Na het doorlopen van de procedure voor het omgevingsplan en het starten van grondwerkzaamheden, wil Reales de bouw van woningen in 2026 starten. Reales verwacht de wijk af te kunnen ronden in de periode 2028-2030.

Reales vindt het belangrijk om de kennis, belangen en ideeën van de omgeving te kennen en indien mogelijk mee te nemen in de plannen, dan wel uit te leggen waarom iets niet kan. De bewoners rondom het gebied en andere belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld natuurorganisaties, zijn door Engie vanaf de sloop van de oude centrale tot aan ontwikkeling van de gebiedsvisie en de uitwerking naar een ROP en NOP betrokken. Reales wil die lijn voortzetten en een stap extra zetten.

De afgelopen periode heeft Reales al meerdere gesprekken gevoerd met betrokkenen. In januari 2024 is het participatieplan besproken met een kleine groep betrokkenen. In dat overleg is ook gesproken over de invulling van de te plannen brede bijeenkomst in het voorjaar van 2024.

Inspraak

In het participatieplan gaan de partijen uit van verschillende communicatie en participatiemiddelen:
nieuwsbrieven, informatieverstrekking via websites, 1 op 1 gesprekken met directe buren en belangenorganisaties en een inloopbijeenkomst voor breder publiek. Ook nodigt Reales de gemeenteraad uit op
locatie om haar bij te praten over het proces en de inhoud tot nu toe. Op 20 maart 2024 houdt Reales een brede bijeenkomst voor belanghebbenden en omwonenden, waarbij ook raadsleden van harte welkom zijn.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button