KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwolleRegio

Openbaarheidsdag bij provinciaal archief

Zwolle – Op de eerste werkdag van januari besteden archiefinstellingen aandacht aan Openbaarheidsdag, dit jaar op maandag 2 januari. Het moment wordt gebruik om het belang van archieven voor de samenleving en de openbaarheid van archieven onder de aandacht te brengen.

Het kan voorkomen dat bij archieven die aan een archiefinstelling worden overgedragen de openbaarheid nog een aantal jaren beperkt is. Dit gebeurt bijvoorbeeld om de privacy van nog levende personen te beschermen. Deze termijnen worden altijd vooraf bij overdracht bepaald en de afscherming vervalt op 1 januari van het jaar na het verstrijken van deze termijnen.

Op Openbaarheidsdag worden dus archiefstukken openbaar die daarvoor niet, of alleen onder beperkte voorwaarden, in te zien waren.

Bij Collectie Overijssel bestaat de oogst dit jaar uit 1014 archiefstukken uit 132 archiefblokken, waarin stukken uit de periode 1902 – 2012 openbaar zijn geworden. Van huwelijksakten tot notulen van vergaderingen, uit overheids- en particuliere archieven.

Zelf op onderzoek uit

Een interessante bron waar stukken uit openbaar zijn geworden is het archief van de gemeentepolitie Zwolle en Deventer. Hoewel de politiearchieven zich goed lenen voor onderzoek, worden deze daarvoor maar weinig gebruikt. Ze geven een mooi tijdsbeeld van de samenleving, in het bijzonder van gebeurtenissen waar de politie aan te pas kwam. Collectie Overijssel schreef er een artikel over.

Elk jaar komen er ook vele genealogische gegevens openbaar. Belangrijke informatie voor iedereen die zijn stamboom wil uitzoeken, want wie weet vind je het missende puzzelstukje. Dit jaar worden er 320 registers uit de Burgerlijke Stand openbaar. Lees er meer over.

Bron
collectieoverijssel.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button