Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Op zoek naar perspectief, Corona-cijfers vallen echter tegen

Burgemeester Snijders sprak over rellen ook met koning Willem-Alexander

Zwolle – ’s Middags had burgemeester Peter Snijders het met zijn elf collega’s uit de Regio IJsselland nog over het bieden van perspectief aan bijvoorbeeld de Horeca-ondernemers. Direct na die bijeenkomst sprak hij met koning Willem-Alexander. “Het gesprek met de burgemeesters kon ik zo direct meenemen in het gesprek met de koning. Ook daar ging het over hoe we perspectief kunnen blijven bieden aan inwoners en ondernemers.” Maar het ging in het gesprek met het staatshoofd natuurlijk ook over de rellen én nog even over die prachtige Koningsdag van een paar jaar geleden. De koning belde woensdagmiddag met in totaal vier burgemeesters van steden die deze week werden getroffen door de rellen.

Het bieden  van perspectief is erg lastig mede doordat de cijfers maar blijven tegenvallen. Rianne van den Berg, directeur GGD: “Er is wel een daling van de besmettingen, maar die is veel lager dan gehoopt. Waar we eerst nog op een daling van rond de 20% zaten is dit nu gedaald naar rond de 10%.” Behalve de tegenvallende daling, heeft de GGD ook nog te maken met een afnemende testbereidheid onder de bevolking. Er kunnen zo’n twee tot drieduizend personen per dag worden getest, maar die worden bij lange na niet gehaald. En dan is er ook nog het in de ogen van de GGD veel te lage aantal vaccins dat beschikbaar is. “We kunnen per direct opschalen naar zo’n twaalfhonderd vaccinaties per dag, maar krijgen op dit moment niet meer dan 300 vaccins geleverd.” De GGD is daarbij volledig afhankelijk van andere partijen. “Natuurlijk praten we daarover met de verantwoordelijke partijen, maar echte invloed hebben we helaas niet.” aldus de GGD directeur.

 

Rellen

Zowel burgemeester Snijders als politie-districtschef Ramon Arnhem waren erg blij met de inzet van de politie, de ME en de BOA’s bij de rellen die maandag ook in Zwolle uitbraken. Er zijn nu in totaal 8 personen gearresteerd, maar er zijn er meer in beeld. In de Regio wordt erg ingezet op het vroegtijdig aanspreken van zowel de potentiële daders als hun omgeving. Zo verstuurde burgemeester Snijders deze week nog een brief aan een groot aantal ouders, waarin hij oproept om de vaak jeugdige relschoppers ook thuis aan te spreken op hun doen en laten.

Erg jonge relschoppers

Over de relschoppers die wel naar de stad kwamen afgelopen maandag wist de burgemeester nog te vertellen dat de gemiddelde leeftijd ergens tussen de 14 en 17 jaar lag. Erg jong dus. Ook is bekend dat ongeveer 70% van de relschoppers uit Zwolle zelf afkomstig was en dus zo’n 30% van buiten kwam.

Den Haag, december 2020: Koning Willem-Alexander spreekt de kersttoespraak uit vanuit de Chinese Zaal van Paleis Huis ten Bosch.
Beeld: © RVD – Paul Tolenaar  Koning Willem-Alexander sprak deze week met burgemeester Peter Snijders over de rellen die o.a. in Zwolle uitbraken. Maar ze hadden het er ook over hoe je in deze lastige tijd toch perspectief kunt bieden aan ondernemers en inwoners.

 

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button