Kunst & CultuurNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Op excursie om zeldzame Kievitsbloem te bekijken – 11 april 2015

De traditionele Kievitsbloemexcursie wordt dit jaar gehouden op zaterdag 11 april. Vertrek per fiets om half 11 vanaf het Kerkbrugje (oostzijde) bij het Thomas a Kempiscollege. De excursie staat zoals elk jaar onder leiding van Eddy Weeda.

GroenLinks organiseert elk jaar een kievitsbloemexcursie langs plekken waar de bijzondere Kievitsbloemen kunnen worden bekeken. De excursie is ook geschikt voor kinderen en voor gebruikers van invalidenvervoer dat op fietspaden mag rijden.

De fietstocht gaat langs het Almeloos Kanaal en de Nieuwe Wetering in de richting van de Marslanden. In de buurt van het Gerenvonder zien we hoe de plant er in verschillende ontwikkelingsfasen uitziet.
Hier zal Lieuwe Dijkstra, die bij de gemeente Zwolle als senior adviseur Natuur en Landschap werkzaam is, het gemeentelijk kievitsbloemen-beleid toelichten.
Tegen 12 uur wordt de tocht afgesloten (wie wat te drinken wil hebben onderweg: graag een beker meenemen).

Zeldzaam beschermd bolgewas

De Kievietsbloem is een zeldzaam beschermd bolgewas. De bloem heeft paars of wit geblokte bloemblaadjes. De kievietsbloem doet er acht jaar over om in bloei te komen.

Zwarte Water en Oldenelerpark

De belangrijkste groeiplaats van de wilde kievitsbloem is langs de oevers van de Vecht en het Zwarte Water in Zwolle. Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse kievitsbloemen staat hier. Ook in Zwolle Zuid in het Oldenelerpark komt de Kievietsbloem voor.

Gerelateerde artikelen

Back to top button