Er op uit TipsMagazineNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Op de fiets met IVN: Zwerven langs Zwolse wateren

Zondag 21 juni organiseert IVN Zwolle een fietsexcursie langs twee Zwolse wateren: het Zwarte Water en de Vecht.

Het Zwarte Water, in oude documenten ook wel “Ons Water” genoemd, baant zich slingerend een weg naar wat in vroegere tijden de Zuiderzee was.

De rivier wordt gevoed door Sallandse Weteringen en bij Genne komt, zoals we gaan zien, het water van de Vecht erbij.

De Vecht en het Zwarte Water hadden en hebben voor Zwolle een heel belangrijke rol bij de afwatering en het behoud van “droge voeten” in de stad. Tijdens de tocht fietsen we via het Rademakerszijl, de brug bij Hasselt en een oeroude zeedijk naar het Streukelerzijl en het Gennerzijl.

Van daar wordt de weg vervolgd via de Gennerdijk met vele kolken en prachtige vergezichten, kleine boerderijtjes, bloeiende weidevelden en rietkragen.

De veerman van het voetveer bij Haerst helpt, bij niet al te hoog water, de deelnemers over de Vecht ( € 0,60 p.p. ). Vervolgens wordt via de Agnietenberg nog een mooi rondje langs diverse waterkolken of “wielen” gereden, die in een lang verleden zijn ontstaan zijn na overstromingen van de rivieren, maar nu als het ware in het landschap vervlochten zijn. Dit geeft aan het gebied een heel eigen sfeer.

Neem eventueel een verrekijker mee en iets te eten en te drinken voor onderweg.

De tocht is ongeveer 25 km lang en duurt 3 – 3 ½ uur.

Start: 14.00 uur op de Parkeerplaats bij het Westerveldse Bos aan de Kolksteeg. Aan deelname zijn, behalve de overtocht met het veer, geen kosten verbonden.

Een vrijwillige bijdrage voor het IVN wordt op prijs gesteld.

Gerelateerde artikelen

Back to top button