EconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Oost-Nederland krijgt 179 miljoen euro uit Europa voor MKB

Zwolle – De provincies Overijssel en Gelderland ontvangen de komende jaren 179 miljoen euro uit regionale fondsen van de Europese Unie om het MKB te versterken. Daarover zijn gisteren afspraken gemaakt met staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. Het geld is afkomstig uit fondsen voor ondersteuning van innovatie in het MKB (EFRO) en het onderdeel REACT EU van Europese herstelfonds voor het opvangen van de economische gevolgen van de corona-crisis.

Impuls

Gedeputeerden Van Hijum (Overijssel) en Van der Wal (Gelderland): “We zien deze bijdrage als een stevige impuls voor een innovatief en duurzaam Midden en Kleinbedrijf in beide provincies. Daarnaast blijven we in gesprek met het Rijk over aanvullende cofinanciering. Innovaties in sectoren waar we sterk in zijn, zoals medische technologie, agro&food, en energietransitie dragen bij aan een slim en sterk MKB. Dat zorgt ook in de toekomst voor welvaart en werkgelegenheid in Gelderland en Overijssel.” Het geld wordt onder meer ingezet om de in Oost-Nederland aanwezige maakindustrie te ondersteunen op gebied van verduurzaming.

Snelle en effectieve lobby

De Europese bijdrage dreigde aanvankelijk lager uit te pakken. Overijssel en Gelderland komen niet in aanmerking voor een Europees fonds (JTF) dat is bedoeld om grote klappen te maken in de aanpak van CO2-uitstoot. Hiervoor komen grote industriële clusters in aanmerking. In Oost-Nederland zijn de industriële clusters hiervoor te klein. Dat maakt de opgave bij de Oost-Nederlandse maakindustrie niet minder om. Door een snelle en intensieve lobby uit beide provincies is hiervoor een compensatie bedongen van 55 miljoen euro.

Thematische fondsen

Naast de regionale fondsen blijven de provincies Gelderland en Overijssel samen met tal van partners actief om middelen binnen te halen. Dit komt uit grote Europese themafondsen als Horizon (onderzoek en innovatie), LIFE (natuur en milieu) en ELENA (energie). Binnen het Vanguard Initiative werkt men hiervoor samen met vertegenwoordigingen uit meer dan dertig andere Europese regio’s. Onlangs is Oost- Nederland aangewezen als voorzitter van dit samenwerkingsverband.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button