KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieZorg & Welzijn

Ook Zwolle stopt met discriminerende indicatoren in het Buurt-voor-Buurt onderzoek

Zwolle – Tijdens het debat van 30 januari 2023 heeft de gemeenteraadsfractie van D66 de wethouder gevraagd om te stoppen met discriminerende indicatoren in het Buurt-voor-Buurt onderzoek. Landelijk is men al gestopt met deze indicatoren. Het Buurt-voor-Buurt onderzoekt eens in de twee jaar de leefbaarheid, veiligheid en gezondheid in de verschillende Zwolse buurten. Bijna 10.000 Zwollenaren nemen deel aan het onderzoek.

Volgens raadslid Lizet Klein Nagelvoort moet het onderzoek aangepast worden, omdat het gebruik maakt van discriminerende indicatoren in de toegepaste leefbaarheidsindex. Dat wil zeggen dat een indicator als ‘niet-Westerse bewoners’ volgens het onderzoek een negatief effect heeft op de leefbaarheid in de buurt. Hoe meer mensen met een niet-westerse achtergrond in een buurt, hoe slechter de leefbaarheid, aldus dit onderzoek.

Dit is discriminerend én onwenselijk, in het bijzonder omdat wetenschappelijk is aangetoond dat er geen verband is tussen de leefbaarheid in een wijk en de culturele achtergrond van haar inwoners. Nagelvoort zegt hierover dan ook: ‘Het huidige Zwolse Buurt-voor-Buurt onderzoek leidt tot ongelijkheid tussen mensen van verschillende afkomsten. D66 wil een stad waarin niemand zich gediscrimineerd voelt. Als je inclusief wil zijn, moet je inclusief doen en dus ook stoppen met discriminerende indicatoren.’

D66 Zwolle is blij dat de wethouder heeft medegedeeld hiermee te stoppen. Ze kijkt uit naar de schriftelijke reactie van wethouder Schuttenbeld over de actualisatie van de cijfers uit het onderzoek uit 2022.

Gerelateerde artikelen

Back to top button