SportVoetbalVoorpagina

Video Update – Berkum vanaf penaltystip gevloerd

Zwolle – Berkum is in de nacompetitie op eigen terrein uitgeschakeld door SteDoCo, dat na verlenging nét iets beter was in de beslissende serie strafschoppen. Berkum kwam met 0-2 achter, was lang de onderliggende ploeg maar vocht zich knap terug en hield het tot de laatste seconde bloedstollend spannend. De eindstand van 2-3 maakte nodig dat het vonnis vanaf de penaltystip werd geveld.

“SteDoCo kwam goed uit de startblokken en daar hadden we moeite mee, maar na rust hebben we er weer een wedstrijd van gemaakt,” zag Berkum-trainer Arno Hoekstra. “Spannender dan dit slot kan niet. Het is zuur dat we er nu af gaan, maar dat doen we met opgeheven hoofd.” Zijn collega Frans Adelaar van SteDoCo vond dat zijn ploeg uit én thuis moeite had met de speelwijze van Berkum. “Toen Berkum terugkwam tot 1-2 was dat een morele tik voor ons, maar ik moet mijn team een compliment geven voor de veerkracht en strijdvaardigheid die we hebben getoond.”

Achterstand

Na wat kansjes over en weer keek Berkum al snel tegen een achterstand aan. In de 12e minuut vuurde Jay-Jay Meierdres op de vuisten van Berkum-doelman Dominic van Hoof, maar toen de bal bij SteDoCo-topscorer Jordey van Dam belandde kon die koppend voor 0-1 zorgen. Even later leek Ruud Wellenberg van dichtbij de gelijkmaker te gaan scoren, maar zijn inzet werd met een miraculeuze reflex uit het doel gewerkt door keeper Mark Smith van SteDoCo. De bezoekers namen het heft daarna in handen en verdubbelden de voorsprong na iets meer dan 20 minuten, toen Jesse Wielinga een afvallende bal op de slof nam en van afstand fraai binnen kogelde: 0-2.

SteDoCo, dat aan een winst met twee goals verschil genoeg had, kreeg na de hervatting aanvankelijk opnieuw de beste mogelijkheden maar Joran Schröder en Meierdres lieten die liggen. Berkum beet daarna meer van zich af en nadat Björn Bakker en Johnsen Bacuna net tekort kwamen bracht Jason Huisman de Zwollenaren in de 78e minuut terug in de wedstrijd. De opstomende rechtsback, nog maar een minuut of 10 in het veld, kreeg de bal in de voeten gespeeld door Bacuna en maakte voor het SteDoCo-doel geen fout: 1-2.

Verlenging

Dat betekende verlenging en in het eerste bedrijf daarvan kwam Berkum zelfs langszij. Youp Kok werd onderuit gehaald in het strafschopgebied van de bezoekers en uit de daarvoor gegeven penalty knalde Marc van der Meulen, trefzeker als altijd, de thuisclub naar 2-2. Dat zou genoeg zijn voor Berkum om de volgende ronde te halen, maar in de tweede helft van de verlenging kopte Jordey van Dam de bezoekers naar 2-3 en dat betekende dat er een strafschoppenreeks nodig was.

Daar leek SteDoCo alsnog aan het kortste eind te trekken toen keeper Van Hoof de eerste penalty van de Zuidhollanders stopte, maar even later herhaalde Mark Smith dat kunststukje aan de andere kant. Berkum miste nog een keer in de tweede reeks en SteDoCo bleek trefzekerder, waarmee het doek voor de Zwollenaren viel. Berkum, dit seizoen de revelatie van de Hoofdklasse B, kan echter terugkijken op een fantastisch seizoen waarin team, trainer en staf geweldig hebben gepresteerd.

Berkum-SteDoCo, 2 juni 2018 (2e wedstrijd nacompetitie Hoofdklasse/Derde Divisie)

Eindstand: 2-3 (0-2), SteDoCo wint na strafschoppen
Scheidsrechter: Erik ter Brake
Doelpunten: 12. Jordey van Dam (0-1), 22. Jesse Wielinga (0-2), 78. Jason Huisman (1-2), 97. Marc van der Meulen (2-2) (strafschop), 111. Jordey van Dam (2-3)
Gele kaarten: Joran Schröder, Remco Buist, Bryan Jongeneel (allen SteDoCo)
Opstelling Berkum: Dominic van Hoof, Dennis Horstman, Jordi Lemmens, Marc van der Meulen, Jeroen van Brummen (67. Jason Huisman), Hoeseb Yakob, Thom Kooke, Björn Bakker, Johnsen Bacuna, Ruud Wellenberg (61. Youp Kok), Chris van der Meulen
Opstelling SteDoCo: Mark Smith, Bryan Jongeneel, Luke Molkenboer, Remco Buist, Wesley Pollemans, Hayri Pinarci (99. Gino Boers), Jay-Jay Meierdres (81. Hakan Tokul), Jesse Wielinga, Joran Schröder (72. Morris van den Brink), Jordey van Dam, Kevin Patijn