EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Forse stijging WW in bouwsector in regio Zwolle

Zoals verwacht stijgt het aantal WW-uitkeringen in december. De toename komt onder andere door de seizoeneffecten in de bouw en landbouw. Een toename in december doet zich al jaren voor. In de winterperiode is er minder bedrijvigheid in seizoengevoelige sectoren zoals de bouw en landbouw.

IJsselvechtstreek: forse stijging WW in de bouw

In de regio IJsselvechtstreek, waar Zwolle onder valt,  steeg het aantal WW-uitkeringen in december met 7,1% tot 14.271. Dit is meer dan de landelijke stijging met 3,7%. In de bouw kwamen er dan ook veel WW-uitkeringen bij (+36%). Eind december 2014 hadden ruim 1.400 werkzoekenden uit de bouw een WW-uitkering. Dat zijn er overigens wel 123 minder dan eind 2013. Ook bij de financiële en zakelijke dienstverlening steeg het aantal WW-uitkeringen in de maand december (+11%). Deze toename komt vrijwel volledig voor rekening van de uitzendbedrijven, die onder deze sector vallen. Circa de helft van de toename bij uitzendkrachten betreft bouwvakkers die in december hun baan verloren. Onder de andere helft bevinden zich veel productiemedewerkers van wie het tijdelijke contract aan het einde van het jaar stopt. Het aantal WW-uitkeringen in de sector zorg en welzijn bleef eind december staan op ruim 2.100. Dit zijn wel bijna 400 WW-uitkeringen meer dan een jaar geleden. De zorg en welzijn is daarmee de sector met de grootste stijging van WW-uitkeringen in 2014.

Uitgelicht: minder WW-uitkeringen bouw in 2014

Door de opeenvolgende recessies verloor de bouw de afgelopen jaren veel werkgelegenheid. Hierdoor steeg ook het aantal WW-uitkeringen in deze sector. De grafiek toont de ontwikkeling van WW-uitkeringen voor Overijssel en Gelderland Noord vanaf 2012. Hierin wordt de bouw afgezet tegen het totaal van alle sectoren samen. Te zien is dat er in 2012 en 2013 meer WW-uitkeringen bij kwamen; zowel in de bouw als in alle sectoren samen. Deze toename stopt in 2014. Het aantal WW-uitkeringen bleef vorig jaar in alle sectoren samen ongeveer gelijk. In de bouw was echter sprake van een afname in alle drie de regio’s. Dit ondanks de toename die zich al jaren voordoet in de wintermaanden. Voor heel Overijssel en Gelderland Noord betekent dit 662 minder WW-uitkeringen (-14%) in 2014. De aantallen van de drie afzonderlijke regio’s staan in de bijlage op pagina 5 en 6.

 

Tabel ww uitkering 2014
Ontwikkeling aantal WW uitkeringen Overijssel en Gelderland Noord (jan 2012=100)

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button