Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Oog in oog met tijdreizigers in nieuwe Zwolse spoortunnel

December 2015 moet het zijn gerealiseerd, een complete videowall in het midden van de nieuwe reizigerstunnel, onder het Zwolse spoor. De passerende treinreizigers, die langs de videowall lopen, zien levensecht én levensgroot mensen uit het heden, verleden en de toekomst. Uiteraard worden deze beelden van te voren opgenomen.

‘Het wordt een mix met Zwollenaren uit alle tijden’,  volgens Chaja Hertog, de kunstenares die samen met Ram Katzir en Hertog Nadler de videowall én kunstroute hebben bedacht. De kunstenaars willen met de projectie de rijke geschiedenis van Zwolle naar voren brengen en deze mixen met de Zwollenaren van nu en in de toekomst.

Figuranten

Om dit alles te realiseren is men op zoek naar 200 mensen die in de periode van 11 tot en met 14 juni willen figureren in de filmopnames voor de videowall. Op dit moment is er al overleg met bijvoorbeeld het Stedelijk Museum Zwolle over kostuums en attributen en zijn er al contacten gelegd met Zwollenaren. Zo zullen de schapen van de Zwolse Kudde op één van de vier draaidagen door de tunnel heen trekken om voor een periode van 10 jaar op de videowall te prijken. En er zijn ideeën over opnames met PEC Zwolle fans.

Iedereen die het interessant lijkt om mee te werken aan deze unieke videowall kan zich melden via e-mailadres Infoportal2015@gmail.com.

Ondergrondse gewelven

De videowall staat niet op zichzelf maar is onderdeel van de kunstroute die het station moet gaan verbinden met de binnenstad van Zwolle. Deze route moet het reizigers makkelijker maken om bij de belangrijkste ingangen van de binnenstad te komen. Bezoeker worden via een blauwe koperen lijn, met kunstobjecten en speciale putdeksels, naar de ‘poorten’ van de binnenstad geleid.

In de Stationsstraat komt als onderdeel van de blauwe lijn een ‘doorkijkje’ in het ondergronds perron Swoll. Chaja Hertog: ‘Er zijn heel veel verhalen over ondergrondse gewelven en gangen in Zwolle. De stadsarcheoloog zegt dat het allemaal onzin is, maar wij vinden die mythe toch mooi. Dit hebben we als ondergronds perron verwerkt in één van de kunstobjecten die onderdeel is van de kunstroute.’ Naast dit kunstobject komt er ook een bronzen plaquette met de stadsplattegrond. De reliëf kaart is een impressie van de straten en gebouwen binnen de grachten. Waarbij uitdrukkelijk in één kaart meerdere eeuwen bij elkaar zijn gebracht. Aan de uiteinden van de blauwe lijn staan audioscopen. De wandelaar kan hier de soundtrack horen van de video-installatie in de tunnel en het geluid van de stationsomroeper.

 

De kunstroute wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de Europese Unie, Provincie Overijssel en het Mondriaan Fonds.

Tunnel
Video Wall Zwolse reizigerstunnel waarin heden, verleden en toekomst bij elkaar komen.

 

 

 

Stukje blauwe lijn van koper dat nu getest wordt op de hoek van de Nagelstraat
Stukje blauwe lijn van koper wat nu getest wordt op de hoek van de Nagelstraat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button