BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Onzekerheid over inhijsen brugdelen Passerelle Zwolle door noodweer

Zwolle – Vanavond zou gestart worden met het inhijsen van de laatste vier brugliggers van de Passerelle, de loopbrug over het spoor van Zwolle. Door het aangekondigde noodweer is het echter onzeker of deze werkzaamheden doorgang kunnen vinden.

De werkzaamheden zouden oorspronkelijk om negen uur vanavond beginnen, maar dit kan later in de nacht of zelfs morgenavond worden, aldus woordvoerder Marlijn van der Sar van de gemeente Zwolle. De brugpijlers worden ingehesen met zeer zware speciale kranen.

Hijskranen en onweer

Het gebruik van hijskranen tijdens onweer brengt risico’s met zich mee. Hijskranen zijn hoge metalen constructies en vormen daardoor een potentieel doelwit voor blikseminslagen. Hoewel veel kranen zijn uitgerust met bliksemafleiders en aardingssystemen om de energie van een inslag veilig af te voeren, worden werkzaamheden bij onweer vaak stilgelegd om de veiligheid van het personeel te waarborgen en schade aan de apparatuur te voorkomen. Het is dus nog onzeker of het inhijsen van de brugdelen vanavond doorgaat, eventueel met vertraging.

Eerder dit jaar zijn 12 van de 16 brugliggers over het spoor gelegd. Vanaf vanavond tot en met donderdagnacht was het de planning om de laatste vier brugliggers te plaatsen over het busstation, waarmee de ‘brugpuzzel’ compleet zou zijn.

Videostill bouwcam 9 juli 2024 21:26 uur. De kraan staat naar beneden. De werklui zitten in de werkkeet.
De trap aan de kant van Hanzeland © rtvfocuszwolle

Trap

Vorige week was er al overigens al wel vooruitgang zichtbaar op de bouwplaats. Het eerste deel van de enorme trap aan de zuidzijde van het station is geplaatst. De nog ontbrekende brugliggers, die over het busstation moeten komen, zijn afgelopen nacht gearriveerd. Met een exceptioneel transport werden ze vanuit Niederlangen in Duitsland naar het bouwterrein aan de Hanzelaan in Zwolle gebracht.

Waterdichte folie

De komende drie nachten worden de laatste brugdelen met een hijskraan op hun plek gelegd en is het brugdek compleet. In de nacht van 11 op 12 juli wordt een waterdichte folie aangebracht op de nieuwe brugdelen.

Geïnteresseerden kunnen via de bouwcam live meekijken naar de voortgang van de werkzaamheden:

Bouwcam kijk live mee

Dit is één van de brugdelen die moet worden ingehesen tussen het laatste deel van de passerelle en de trap. Dit brugdeel komt over het busstation. © rtvfocuszwolle
Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren