Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleRadioStudio StadkamerVoorpagina

Ontwerp nieuw Stinspark bekend

Ontwerp doet meer recht aan oude kasteel

 

Zwolle – Dankzij de bisschop van Utrecht – die genoeg had van het optreden van de Heren van Voorst – staat er nu geen echt kasteel meer in Westenholte. De bisschop nam namelijk geen halve maatregelen en liet het ooit grootste kasteel van Zwolle met de grond gelijk maken. In een eerdere herinrichting van het Stinspark werd al wel rekening gehouden met de historie van de plek, maar dat kwam nooit helemaal uit de verf. De Wijkvereniging Westenholte, Voorst en Frankhuis hebben nu aan Strootman Landschapsarchitecten, samen met kunstenaar Paul de Kort, gevraagd om de kansen van deze plek te verzilveren. En dat lijkt in het nieuwe ontwerp zeer gelukt. Als alles meezit wordt het park in 2022 opgeleverd en zal dan iedereen direct herkennen dat hier ooit een heus kasteel stond.

In Studio Stadkamer spraken we met landschapsarchitect Remco van der Togt. Hij is samen met kunstenaar Paul de Kort de ontwerper van het nieuwe park.

Het ontwerp voor het vernieuwde Stinspark is opgebouwd uit schillen die de oorspronkelijke burcht omhullen. De eerste schil is een ronde buitengracht, de tweede een dicht beplante strook in de vorm van een heemtuin. De brede gracht wordt in ere hersteld. Niet als watergracht, maar als een ha-ha (e en soort natuurlijke afscheiding zonder dat het een echt hek is.) die de weidedieren uit de heemtuin houd. Dit is de derde schil. In het hart van de schillen schuilt een eiland met daarop een verwijzing naar de vroegere burcht: een toren van zwarte composietpalen die uitnodigt tot klimmen. Het oorspronkelijke grachtenpatroon is in het voorjaar terug te zien in de beplanting met stinzenplanten.

Festivalterrein

Nog een reden om niet een echte gracht aan te leggen is dat het terrein ook beschikbaar moet blijven voor wijkactiviteiten zoals het Westenholte Festival.

Het Stinspark gaat van flauwe heuvel naar het coolste park van Overijssel Strootman Landschapsarchitecten

 

Zo krijgt deze historische plek weer betekenis. Het ontwerp krijgt vorm in nauwe samenspraak met mensen van wijkvereniging, gemeente en RCE, en biedt ruimte voor spel, sport, theater, vertier, verblijf en ontmoeting voor jong en oud. Het Stinspark is in zijn nieuwe gedaante niet alleen een aanwinst voor de wijk Westenholte, maar voor de hele stad en zal naar verwachting in 2022 gerealiseerd worden,aldus .

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button