KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Ontmoet de volgende generatie kunstenaars bij ArtEZ finals 2022

Zwolle – Ook dit jaar laten zo’n 600 studenten van ArtEZ University of the Arts in hun afstudeerwerk zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Dit eindwerk presenteren ze aan de wereld in dans- en theatervoorstellingen, concerten, exposities en modeshows. De ArtEZ finals 2022 vormen daarmee hét podium voor de volgende lichting afgestudeerden van ArtEZ. De finals vinden plaats tot de zomervakantie, op verschillende plekken in de regio Zwolle, daarnaast ook in Arnhem en Enschede, en zijn voor iedereen toegankelijk.

De ArtEZ finals trekken jaarlijks veel bezoekers. Tijdens de coronacrisis gebeurde dit veelal online, dit jaar vindt het merendeel van de presentaties weer fysiek plaats. Thom Wildeboer, directeur ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle: “Vier jaar lang hebben onze afstudeerders hiernaartoe gewerkt; in coronatijd niet altijd makkelijk. Des te trotser ben ik op het ongelofelijke resultaat dat onze nieuwste lichting kunstenaars heeft weten neer te zetten. Eindwerken waarin dit jaar, misschien wel meer dan ooit, mens en maatschappij centraal staan. Relevant en inspirerend voor iedereen. Dus, van kunstliefhebber tot toevallige passant, we nodigen je van harte uit de expo in onze Academie voor Art & Design te komen bewonderen.

Conservatorium en Docent Theater

Naast de finals van de Academie voor Art & Design, vinden in Zwolle ook finals plaats van het Conservatorium en de opleiding Docent Theater. Rob Kramer, directeur ArtEZ Conservatorium: “De finals-periode is de kers op de taart van vier jaar studeren. Tijdens de finals kun je de studenten in hun natural habitat ontdekken. Werkveld, familie en iedereen anders die dat wil: kom kijken in het poppodium of de theaterzaal.

Maritska Witte, directeur ArtEZ Academie voor Theater en Dans: “Uitgedaagd door een pandemie gedurende de helft van hun opleidingstijd, vond deze lichting studenten steeds weer nieuwe oplossingen om te kunnen blijven maken, lesgeven en performen. Deze nieuwe generatie makers, performers en docenten is zeer maatschappelijk betrokken. Vol vuur en met een koffer vol vaardigheden en inzichten komen ze het culturele veld binnen.

Bekijk de volledige finals-agenda via artez.nl/nl/finals/agenda, ga direct naar het overzicht van de finals in de stad Zwolle, of kies de events binnen een specifieke discipline:

Bezoek de finals ook online

Op artez.nl/finals is een levendige impressie van het studentenwerk te vinden, bijvoorbeeld via de stories-pagina; ook handig voor belangstellenden die de finals niet kunnen bijwonen. Geïnteresseerden kunnen ook de hashtag #artezfinals in de gaten houden op social media. Het Instagram-account van ArtEZ wordt een aantal keer per week overgenomen door een van de finals-studenten. Zo zijn niet alleen de eindpresentaties maar ook de ervaringen van de studenten te volgen.

Meer informatie

Voor meer informatie over ArtEZ en de ArtEZ finals: artez.nl/finals.

Over ArtEZ
ArtEZ University of the Arts is de thuisbasis voor een diverse, internationale gemeenschap van studenten, docenten en onderzoekers die bij ons de ruimte vinden voor artistieke, intellectuele en persoonlijke groei.  Kunst bindt ons. Kunst zet aan tot vernieuwende ideeën en alternatieve denkwijzen. Ons motto is: kunst verandert. Art changes.  Met inspirerend kunstonderwijs op hbo bachelor- en masterniveau en toonaangevend artistiek onderzoek creëert ArtEZ de plek waar je een verschil kunt maken, in de kunst én in de samenleving. De academies van ArtEZ bevinden zich in Arnhem, Enschede en Zwolle.

ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle leert studenten om werk te maken waarmee een verband wordt gelegd tussen de eigen denk- en leefwereld, de eigenheid en geschiedenis van het vak, en de maatschappelijke context waarin zij het vak uitoefenen. Zo helpen we onze studenten om actieve en kritische burgers met een kunstenaarsmissie te worden. De academie biedt opleidingen op het gebied van interieurarchitectuur, beeldende kunst en vormgeving.

ArtEZ Conservatorium is een van de grootste conservatoria van Nederland en werkt samen met een groot aantal conservatoria binnen en buiten de Europese Unie. Binnen de drie locaties in Arnhem, Enschede en Zwolle is de sfeer gemoedelijk en kleinschalig. Er is veel persoonlijke aandacht en de lijnen zijn kort. Tegelijkertijd profiteren de studenten volop van de faciliteiten en mogelijkheden van een groot conservatorium.

ArtEZ Academie voor Theater & Dans biedt verschillende opleidingen op het gebied van Dans en Theater aan, in Arnhem en in Zwolle, en kenmerkt zich door het op de individu gerichte onderwijs. Het ontwikkelen en versterken van de eigen artistieke en culturele signatuur van studenten komt bij alle opleidingen terug. Ook innovatie, ondernemerschap en onderzoek zijn thema’s die de theater- en dansopleidingen kenmerken.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button