Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Onthulling gedenkteken voor oorlogsslachtoffers op Kranenburg

Zwolle – Er is de laatste jaren in de samenleving behoefte aan meer aandacht voor de oorlogsgraven in de stad. In aanvulling op initiatieven uit de samenleving, zoals de lichtjestocht op Kerstavond, heeft de gemeente daarom een centraal gedenkteken geplaatst op begraafplaats Kranenburg. Dit gedenkteken staat voor alle oorlogsslachtoffers die in Zwolle begraven zijn.

Op begraafplaats Kranenburg bevinden zich 51 oorlogsgraven (9 Commonwealth graven, 27 Nederlandse oorlogsgraven en 15 burgergraven). Daarnaast zijn er elders in de stad nog 33 graven van oorlogsslachtoffers.

Burgemeester Peter Snijders: “Het is mooi te zien dat ook nu, bijna 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog, er zo veel aandacht is voor de oorlogsgraven in onze stad. Wij geven daar als gemeente – naast de initiatieven die er al zijn op diverse plaatsen en tijden – nu invulling aan met een gedenkteken op begraafplaats Kranenburg, waar de meeste oorlogsgraven zijn.”

Onthulling

Burgemeester Snijders onthult het gedenkteken op Kranenburg op 4 mei. Hij doet dat samen met Gerrit Tensen, een nabestaande van twee Zwolse oorlogsslachtoffers. Aansluitend zal wethouder Arjan Spaans samen met beheerder Bert Pierik het gedenkteken voor oorlogsgraven op particuliere begraafplaats Bergklooster onthullen en er bloemen leggen.

Met de jaarlijkse bloemlegging bij het gedenkteken op 4 mei wil de gemeente ook alle andere oorlogsgraven herdenken die elders in Zwolle nog aanwezig zijn, inclusief de Joodse oorlogsgraven. In lustrumjaren legt de burgemeester bloemen op Kranenburg. De wijkwethouders doen dat dan op de overige begraafplaatsen.

QR code

De gemeente heeft de vrijwilligers van de lichtjesroute bereid gevonden hun kennis in te zetten voor het laden van een QR code die bij alle begraafplaatsen komt. Daarmee wordt de informatie over de oorlogsgraven voor iedereen toegankelijk.

Oorlogsgraven en monumenten

Zwolle kent negen oorlogsmonumenten, die allemaal door een school zijn geadopteerd. Daar vinden door het jaar heen herdenkingen plaats. Veteranen ondersteunen die herdenkingen bij de door scholen geadopteerde oorlogsmonumenten. Zij laten de kinderen graag zien dat de mensen die bij het eigen monument worden herdacht soms verderop in de stad begraven liggen. De scholen die daarvoor belangstelling hebben kunnen oorlogsgraven adopteren.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren