Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Online-Lezing ‘Sporen van slavernijverleden in Overijssel’ op 16 juni

Zwolle – Op 16 juni vindt er een online lezing plaats over de sporen van het slavernijverleden in Overijssel. Dit wordt georganiseerd door de stichting Comité 30 juni/1 juli. Daartoe heeft de Stichting Comité 30 juni/1 juli historicus Martin van der Linde van de IJsselacademie gevraagd om deze in Overijssel grotendeels verborgen en onbesproken geschiedenis. Dit word gedaan door middel van een online lezing.

Vergroten van kennis

De stichting is opgericht om in Zwolle en omgeving een bijdrage te leveren aan het vergroten van de kennis en bewustwording omtrent het Nederlandse trans-Atlantische slavernij- en koloniale verleden. De Stichting werkt hieraan mee door het samenbrengen van denkers, wetenschappers, cultuurmakers en geïnteresseerde burgers in alle leeftijdsgroepen.

Duik in de archieven

In de provinciale geschiedschrijving is er nog nooit serieus aandacht besteed aan dit beladen onderwerp. Toch zijn er wel degelijk connecties met het slavernijverleden in onze provincie. Een eerste inventarisatie in de archieven leverde bij de IJsselacademie al diverse aanwijzingen op. De academie doet de komende jaren verder onderzoek naar sporen van het slavernijverleden in Overijssel. In de lezing zal Van der Linde een nadere toelichting geven op het onderzoek. 

De lezing zal plaatsvinden op 16 juni 2021 om 20 uur Aanmelden voor de lezing is gratis en kan via ketikotizwolle@gmail.com.

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: Vincent Corjanus

Hoi! Mijn naam is Vincent Corjanus. RTV Oost heeft mij geplaatst, namens de NOS, bij RTV Focus Zwolle om het team te komen versterken. Schrijven is voor mij hetzelfde als ademhalen. Of ik nou een achtergrondverhaal, een lied of een gedicht schrijf; het komt allemaal uit dezelfde bron. Als journalist deed ik interviews met o.a. Jules Deelder, Frank Boeijen en Barry Hay. Daarnaast ben ik dichter en singer-songwriter. Met mijn dichtbundels en poëtische popliedjes reis ik regelmatig stad en land af. www.vincentcorjanus.nl
Back to top button