Ongelijke gevallen ongelijk behandelen
Gezinsaanpak gemeente op de schop
Zwolle – De gemeente Zwolle pakt de ‘integrale gezinsaanpak’ aan met de Hervormingsagenda. Dat blijkt uit een nota die wethouder Dorrit de Jong stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.
Ze gaat ervan uit dat daar waar sprake is van een samenloop van bestaansonzekerheid, door bijvoorbeeld woon- en geldproblemen met psychische- en opvoedproblemen, er ook een probleem van heel andere orde om de hoek komt kijken; een bureaucratisch of organisatorisch probleem waardoor mensen kampen met een stapeling van problemen, die elkaar in een noodlottige omhelzing houden.
De gemeente weet nu dat het beginnen met één oplossing de weg vrij maakt voor motivatie en oplossingen door het gezin zelf. Deze oplossing is dan aangedragen door het gezin zelf en zit lang niet altijd in het aanbod. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten voor bestaanszekerheid. De gemeente gebruikt de mogelijkheden van deze methode en manier van denken om gezinnen met complexe problematiek beter te helpen en vanuit de geleerde lessen soortgelijke situaties in de toekomst te voorkomen. Zwolle waarborgt de geleerde lessen en het inzetten van dit maatwerk in haar gewoonlijke werkwijze.
Hoeveel zijn dat er
Bij 90-95% van de hulpvragen bij gezinnen, werken de oplossingen die er al zijn. 5% van de gezinnen loopt vast in de bestaande systemen, omdat er iets anders nodig is. De genoemde 5% is een inschatting die Instituut voor Publieke waarde landelijk heeft gemaakt. Dit zijn landelijke cijfers waarvan je kan aannemen dat het in Zwolle niet anders is.
Bestaanszekerheid versus zorgkosten
De wethouder ziet dat mensen met geldproblemen 30% meer zorg gebruiken. Dit geldt met name voor de
volwassen GGZ. Het investeren in bestaanszekerheid leidt tot besparingen in de zorg. Wanneer er verschillende wetten nodig zijn voor de behandeling moet men over de grens van de ene wet heen kijken. Instrumenten uit het ene regiem kunnen ingezet en worden onderbouwd met argumenten (doelen, juridisch) uit een ander regiem. Een goed plan is ook belangrijk. Hierbij werkt een seriële aanpak. Dat houdt in dat eerst de eerste nood wordt gelenigd, daarna gestabiliseerd wordt, en vervolgens hoop wordt gegeven voor de toekomst.
Het is tevens belangrijk om data te verzamelen. Daarmee kunnen ook patronen uit data behulpzaam zijn
bij het herkennen van de giftige cocktails en hoeft men niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden bij het bieden van maatwerkoplossingen bij vergelijkbare problematieken.
Het ontbreken van passende woonruimte kan ook vaak een rol spelen in de problemen.