Nieuws uit ZwollePolitiekPolitiek & OpinieVoorpagina

Onderzoek wijst op kloof burger en politiek

Zwolle – Onlangs is in Zwolle een onderzoek uitgevoerd door Democratie in Actie, waarbij men de werking van de lokale democratie bekijkt. De meeste inwoners van Zwolle vinden dat de overheid niet genoeg naar hen luistert. Het college stelt plannen op en daar mag de inwoner dan op antwoorden. Het college daarentegen is van mening dat het inwoners voldoende betrekt. Zij zijn 100% tevreden over de inspraak, de burgers tussen de 40 en 50%. Gemeenteraadsleden zitten daar iets boven met zo’n 65%.

Urgentie

Gemeenteraadslid Sonja Paauw van D66 zegt over het onderzoek: ,,Het gevoel van urgentie is er onvoldoende. Vijf jaar geleden kwamen we al met een motie om digitale democratie te verbeteren. Die werd afgewezen door een meerderheid van de gemeenteraad. We moeten naar nieuwe manieren zoeken om inwoners te betrekken. Nu is het vaak zo dat de gemeente een plan maakt waarover de inwoners daarna pas een zegje mogen doen. Dat moet anders.’’

De grootste fractie van Zwolle, ChristenUnie, ziet ook dat inwoners meer beslissingsruimte willen. Dit zou mogelijk kunnen worden door bijvoorbeeld een app om beslissingen mee te nemen. Volens Democratie in Actie is dat ook mogelijk met referenda, website en peilingen. Of met buurtpanels, wijkaandelen of buurtplannen. Een andere mogelijkheid is een burgerbegroting of wijkbudget. Wethouder Michiel van Willigen meent dat het onderzoek niet representatief is, omdat niet alle collegeleden hebben meegedaan. 20 raadsleden, 5 leden van het college van burgemeester en wethouders, 26 ambtenaren én 1357 inwoners deden mee. Er zouden volgens hem meer ambtenaren zich in de wijk moeten begeven, omdat zij de voelsprieten zijn voor de wijk. Hij wijst ook op het platform  ‘Mijn Wijk’, dat burgers meer moet betrekken.

Volgens Sonja Paauw is het college nog teveel een blok en regelt zij te veel achter de schermen. Ze werkt te weinig samen met de oppositie. Wietse de Boer van de ChristenUnie zegt dat dit wel meevalt en dat er voorbeelden zijn te noemen waar juist de oppositie niet op één lijn zat.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button