EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Ondernemingsraad DA stapt naar rechter

Zwolle – De ondernemingsraad van DA drogisterijen stapt naar de rechter. Er heerst onvrede over de aanzienlijk slechtere arbeidsvoorwaarden die de nieuwe eigenaar biedt.

Drogisterijketen DA wist op oudejaarsdag binnen een dag al een doorstart te maken nadat het een week daarvoor ‘uitstel van betaling’ had gekregen. De DA Retailgroep en het Shared Service Centrum (Distributiecentrum) zijn begin januari overgenomen door de Nederlandse Drogisterij Service (NDS). Vanwege de snelle doorstart was er voor de OR geen gelegenheid om te praten over arbeidsvoorwaarden, aantal medewerkers dat in dienst kon blijven en de daarbij behorende selectieprocedure.

Klaas Liefers, secretaris van de ondernemingsraad laat via een persbericht weten dat de arbeidsvoorwaarden behoorlijk zijn verslechterd de afgelopen weken. Zo zou de werkweek van 36 naar 40 uur zijn gegaan, wordt het aantal vrije dagen verminderd en is de 13e maand komen te vervallen. Bovendien zouden 55-plussers geen kans meer maken op een nieuw dienstverband bij NDS.

De ondernemingsraad maakt nu de gang naar de rechter omdat ze niet gehoord zijn bij de overname. De rechter moet nu toetsen of volgens de wet een doorstart mag worden gemaakt zonder dat de OR hierin geraadpleegd wordt. De OR wil hiermee een lans breken voor de vele mensen bij DA die zich afvragen of de verslechtering van hun arbeidsvoorwaarden zomaar kan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button