BouwKabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Welke gronden zijn van de gemeente Zwolle?

Zwolle – Om de opgaven en ambities die in het collegeakkoord en de omgevingsvisie ‘Ons Zwolle van Morgen  2030’ te kunnen realiseren, is een aanpak van het oneigenlijk grondgebruik van gemeentegrond nodig. Dat blijkt uit een nota die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraadvan Zwolle.

De openbare ruimten zijn nu en in de toekomst nodig om het mobiliteitsbeleid uit te kunnen voeren, de
klimaatadaptatie en energietransitie vorm te geven, de biodiversiteit op niveau te houden én voor het
toegankelijk houden voor onderhoudswerkzaamheden in onze buitenruimte (denk aan onderhoud van
kabels, leidingen, oevers, watergangen, groen en wegen).

Oneigenlijk grondgebruik

Er zijn in de gemeente Zwolle zeer veel gevallen van oneigenlijk grondgebruik. Dit zijn particulieren en ondernemers die zonder afspraken te maken stukken gemeentegrond in gebruik hebben genomen. Soms gaat dit om kleine stukjes extra tuin, maar dit gaat ook om grote stukken grond van honderden vierkante meter in bijvoorbeeld de groenstructuur. Dit speelt niet alleen in de gemeente Zwolle, maar overal in Nederland.

Op dit moment loopt er een onderzoek naar dit  grondgebruik. Naar verwachting is het onderzoek in juni afgerond. Voor het zomerreces wil het college de gemeenteraad een eerste terugkoppeling over de resultaten van het onderzoek geven.

Het doel is de grote opgaven, zoals de energietransitie, klimaatadaptatie en mobiliteit, in te passen in de (schaarse) openbare ruimte.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button