112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

OM eist gevangenisstraffen voor explosie grillroom Zwolle

Zwolle – Twee mannen die in 2014 een brand en een explosie veroorzaakten in een grillroom in Zwolle, hebben louter uit financieel gewin mensenlevens op het spel gezet. Dit betoogde de officier van justitie vandaag bij de behandeling van de strafzaak tegen de 23-jarige en 24-jarige Zwollenaar. Tegen de 23-jarige man, de eigenaar van de grillroom Da Vinci, werd 7,5 jaar gevangenisstraf geëist. De 24-jarige man hoorde 6,5 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Op 3 maart 2014 is er in de vroege ochtend een explosie, gevolgd door een uitslaande brand, in shoarmazaak Da Vinci aan de Oude Vismarkt in Zwolle. Bij de explosie wordt niet alleen de voorpui, maar ook het interieur naar buiten geblazen. Voor de bewoners van de bovengelegen studentenwoningen is de explosie hun redding. Door de enorme knal worden ze wakker en kunnen nog net op tijd een veilig heenkomen vinden.

Naar de brandstichting is uitvoerig en langdurig onderzoek gedaan. Hoewel de verdachten steeds ontkend hebben, is er volgens het OM voldoende bewijs dat de 23-jarige eigenaar van de grillroom en de 24-jarige Zwollenaar betrokken zijn bij de brandstichting.

Op camerabeelden is te zien dat op het moment van de explosie twee mannen bij de grillroom wegrennen. Dezelfde mannen zijn eerder die nacht én vijf minuten vóór de explosie bij de grillroom te zien, blijkt uit de beelden. Ook getuigen verklaren hierover. De mannen dragen dan witte maskers. De maskers, twee jassen en een amulet zijn gevonden in een tuin die aan de vluchtroute ligt. Bij forensisch onderzoek zijn op deze spullen DNA –sporen en vingerafdrukken van de twee verdachten gevonden. Bovendien werd bij een doorzoeking in de woning van de 23-jarige man een soortgelijk wit masker aangetroffen. Bij de 24-jarige man is een Ipad gevonden, met hierop zoektermen zoals ‘benzine’ en ‘motorbrandstof’.

De grillroom verkeerde financieel in zwaar weer. Hierin ligt volgens het OM het motief. De eigenaar heeft na de brand bij de verzekeringsmaatschappij een forse schadeclaim ingediend. In 2013 heeft hij ook – na een door hem gemelde kortsluiting in Da Vinci – met vervalste facturen verzekeringsgeld geïnd. Ook hiervoor stond hij deze week terecht, evenals voor belastingfraude en drugsbezit.

De 23- en 24- jarige Zwollenaren zouden in oktober 2013 ook betrokken zijn geweest bij een vechtpartij in een garage aan de Edisonstraat in Zwolle. Het slachtoffer zou hier door drie mannen getrapt en geslagen zijn, onder andere met een momentsleutel. De derde verdachte van deze geweldpleging is de 22-jarige broer van de grillroomeigenaar. Tegen deze 22-jarige Zwollenaar werd 6 maanden gevangenisstraf geëist.

Voor de 23-jarige en de 24-jarige Zwollenaren is langdurige gevangenisstraf passend, betoogde de officier van justitie: ‘Het heeft heel weinig gescheeld of er had zich een ramp voltrokken en er waren door de brand meerdere doden en zwaargewonden gevallen.’

Tegen de 23-jarige grillroomeigenaar werd 7,5 jaar gevangenisstraf geëist. Ook vorderde de officier dat de verdachte een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand uit gaat zitten.

De 24-jarige Zwollenaar hoorde 6,5 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

De voorlopige hechtenis van beide verdachten is momenteel geschorst. De officier heeft gevorderd dat deze schorsing bij de uitspraak wordt opgeheven, zodat de verdachten meteen weer vast komen te zitten.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button