Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Ogen die Spreken: expositie over de directe relatie met Nederlands-Indië

Zwolle – 1 op de 5 Nederlanders heeft een directe relatie met voormalig Nederlands-Indië. In Park Eekhout in Zwolle is vanaf oktober 2021 de fototentoonstelling ‘Ogen die Spreken’ te zien. De tentoonstelling brengt de relatie met Indië in beeld door middel van veertig verhalen. De foto’s richten zich met name op de ogen van de geportretteerden. Ogen worden ook wel wel de spiegels van de ziel genoemd.

De Stichting Budi Santoso realiseert deze fototentoonstelling. In oktober is de aftrap in Park Eekhout in Zwolle, waar ook het Indië-Nieuw Guineamonument staat. Park Eekhout ligt aan de rand van de Zwolse binnenstad. De kern van het park bestaat uit de voormalige tuin van de Villa
Eekhout. Het is bedoeling dat de voorstelling daarna gaat reizen naar andere plekken. Ook zullen er videoportretten online te zien zijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Roy van Veen

De warmte van de andere

Fotograaf Roy van Veen maakte de beelden voor deze voorstelling: ”We vinden het heel normaal dat de vierde en de vijfde generaties opgegaan zijn in de samenleving. 1 op de 5 Nederlanders heeft een directe relatie met Indië, maar je ziet het nauwelijks. We waren daarover aan het praten met de Stichting Budi Santos. We kwamen samen bij het idee van een fototentoonstelling uit. Om de warmte van de andere zon op een ander moment in het jaar aandacht te geven.” Alle foto’s van de tentoonstelling krijgen een QR-code zodat mensen thuis meer informatie kunnen krijgen over de achterliggende verhalen. Voor de fototentoonstelling werkte Roy samen met psychologe Cathy Folmer, zij is tevens voorzitter bij Budi Santoso. Naast de tentoonstelling wordt er gewerkt aan een uitgebreid onderwijspakket.

Beluister hier het interview met Roy van Veen:

Gerelateerde artikelen

Back to top button