Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Musicalster William Spaaij kruipt in de huid van Zwolse patriot Joan Derk

Zwolle – De Zwolse musicalster William Spaaij heeft zich donderdagmiddag laten transformeren tot Joan Derk van der Capellen, de beroemde Zwolse patriot en politicus uit de 18e eeuw. Hij deed dat voor een photoshoot van fotografe Ursula van de Bunte, die in opdracht van Stadsmuseum Anno een serie portretten maakt over het leven van Joan Derk.

Joan Derk: Controversieel, Theatraal, Explosief

De foto’s zullen in 2024 te zien zijn in de tentoonstelling ‘Joan Derk: Controversieel, Theatraal, Explosief’, die van 12 januari tot 8 april 2024 in het Drostenhuis (onderdeel van Museum Anno)  wordt gehouden. De tentoonstelling is onderdeel van een cultuurhistorisch project over Joan Derk en zijn nalatenschap, dat door de Gemeente Zwolle is geïnitieerd en door historicus Lucia de Vries wordt samengesteld. .Stadsmuseum Anno werkt hiervoor verder samen met verschillende partners.

Links historicus Lucia de Vries, tentoonstellingsmaker, rechts musicalster William Spaaij als Joan Derk van der Capellen

Democratie en gelijkwaardigheid

Joan Derk Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784) was een 18de eeuwse regent, die een ongewone weg koos: in plaats van de invloed van het bestaande stelsel waar hij door geboorte bij hoorde, te vergroten, vocht hij voor democratie en gelijkwaardigheid. ‘Joan Derk’ was niet alleen belangrijk voor Zwolle maar voor de hele regio. Hij woonde in eerste instantie in Kampen en Kamperveen, en verhuisde later naar Zwolle. Zijn pamflet Aan het Volk van Nederland wordt gezien als het verkiezingsprogramma van de Patriotten, die zich inzetten voor politieke hervorming, waaronder meer rechten voor burgers en persvrijheid. Zij hadden in Zwolle, Kampen, Deventer en Hattem veel aanhang. Het eerste burgercomité van Nederland werd opgericht in Deventer, terwijl in Hattem patriotten onder leiding van Herman Willem Daendels gewapend verzet pleegden.

William Spaaij was de afgelopen tijd te zien in de musical Grease, waar hij de rol van Vince Fontaine vertolkte. Spaaij is geboren en getogen in Zwolle en studeerde aan C.I.C.K. Academie in zijn geboortestad. Hij is in zijn loopbaan al 8 keer genomineerd voor een Musical Award en won er in 2015 een voor zijn rol als Boudewijn in De Kleine Blonde Dood. 
Links William Spaaij als Joan Derk van der Capellen, op de voorgrond fotografe Ursula van de Bunte

Fotografe Ursula van de Bunte heeft haar studio in Kampen en geeft daarnaast les aan het Cibap in Zwolle. Zij maakt voor Anno gedramatiseerde beelden uit het leven van Joan Derk, die de bezoekers van de tentoonstelling meevoeren naar de tijd van de patriotten. Van de Bunte is bekend van de fotoseries ‘De 100 van Rooyackers’, ‘De laatste dagen van Leo Snoep’ en ‘De Goldzuuker’. Haar werk zal ook te bewonderen zijn in de gang en hal van het Drostenhuis.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button