Nieuws uit Zwolle

NVWA neemt tientallen vogels in beslag rond vogelmarkt Zwolle

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben in samenwerking met de politie en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) 53 vogels in beslag genomen voor en tijdens de vogelmarkt in Zwolle. Het gaat om tangara’s, putters en grijze roodstaartpapegaaien. Een handelaar is aangehouden.

Tijdens een controle op een parkeerterrein bij de vogelmarkt troffen inspecteurs op zaterdag 29 februari 27 putters aan in de auto van een Belgische handelaar. De vogels waren voorzien van pootringen, maar deze bleken vals. Het vermoeden bestaat dat de vogels in het wild zijn gevangen. De Belg is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Het Openbaar Ministerie beslist hoe de zaak verder gaat.

Een Oostenrijkse handelaar kon niet aantonen dat hij twee grijze roodstaartpapegaaien op een legale manier in zijn bezit had gekregen. Hij kreeg daarvoor een boete van 500 euro, die hij ter plekke heeft betaald.

Smokkel vooraf

Een Nederlandse vrouw probeerde op woensdag 19 februari 24 tangara’s het land in te smokkelen. Zij was op Schiphol aangekomen met een vlucht uit Suriname. De Douane trof de vogels aan in haar koffer en waarschuwde de NVWA. Die nam de vogels in beslag en doet nog verder onderzoek. De dieren waren waarschijnlijk bedoeld voor de verkoop op de vogelmarkt in Zwolle.

Drone

De NVWA heeft signalen over zogeheten kofferbakverkoop op de parkeerplaatsen rondom de vogelmarkt. Daarom is een drone ingezet om de omgeving van de markt vanuit de lucht in de gaten te houden. Op basis van de dronebeelden zijn verschillende controles uitgevoerd. Daarbij zijn geen overtredingen geconstateerd.

Risico illegale handel

Er is een levendige handel in vogels. Helaas ook voor een deel illegale handel. Het kan dan gaan om beschermde inheemse en uitheemse vogels die in het wild zijn gevangen. Deze handel brengt risico’s met zich mee voor het voortbestaan van sommige soorten. Ook worden er vogels de Europese Unie binnengesmokkeld. Het importeren van vogels van buiten de EU is niet toegestaan om de insleep van dierziektes te voorkomen.

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Back to top button