Nieuws uit ZwolleVoorpagina

NS-werknemers verwerpen voorstellen Syntus Geen akkoord bonden – Syntus spoorconcessie Zwolle-Enschede – Zwolle-Kampen

Zwolle – Leden van de spoorbonden CNV Vakmensen, FNV Spoor en VVMC hebben unaniem de arbeidsvoorwaarden voorstellen van Syntus afgewezen. Dit is het resultaat van de ledenvergaderingen die op 13 oktober plaatsvonden in Hengelo en Zwolle. De spoorvakbonden zullen daarom geen overeenkomst sluiten met Syntus.

Arbeidsvoorwaarden

Syntus is vanaf december 2017 voor de daaropvolgende 15 jaar verantwoordelijk voor het treinvervoer tussen Zwolle en Enschede én Zwolle en Kampen . Nu wordt dit vervoer nog verzorgd door de Nederlandse Spoorwegen. NS-medewerkers hebben de keuze om over te stappen naar de nieuwe concessiehouder Syntus. Zij vinden echter de voorstellen die Syntus heeft gedaan ver onder de maat. Syntus wil niet toezeggen dat als werknemers overstappen het niveau van hun arbeidsvoorwaarden, zoals vastgelegd in de NS-cao en in NS-bedrijfsregelingen, niet verlaagd zal worden.

Sociale veiligheid

Ook wil Syntus de afspraken die de NS, vakbonden en overheid hebben gemaakt inzake sociale veiligheid niet overnemen. Voor overstappende werknemers dreigt dus op termijn een afbraak van hun arbeidsvoorwaarden en een verslechtering van hun sociale veiligheid. Dit maakt Syntus tot een onaantrekkelijk werkgever voor NS-werknemers. De verwachting is dan ook dat bijna geen NS-er de overstap zal maken.

Gelukkig geldt voor NS-ers een werkgelegenheids- en standplaatsgarantie, zodat degenen die niet willen overstappen kunnen blijven rekenen op goede arbeidsvoorwaarden en veiligheidsafspraken binnen NS.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button