Nieuws uit ZwolleVervoerVoorpagina

NS hervat reguliere dienstregeling per 2 juni

Zwolle – Vanaf 2 juni rijdt NS een dienstregeling in nationaal belang. Dat betekent dat reizigers grotendeels weer van de reguliere dienstregeling gebruik kunnen maken, maar alleen voor noodzakelijke reizen. NS rijdt het maximale aantal treinen dat voor haar medewerkers onder corona-omstandigheden mogelijk is en dat nodig is om Nederland bereikbaar te houden. Om verantwoord reizen mogelijk te maken, zijn alleen de stoelen aan de raamzijde beschikbaar. Deze zijn met een groene sticker aangeduid. Daarmee zijn in een trein ongeveer 50% van de stoelen beschikbaar. De overheid verplicht daarbij het gebruik van een mondkapje in het OV.

Met de maatregelen, geeft NS invulling aan het protocol dat de OV-sector en de overheden hebben afgesproken. De oproep vanuit de overheid blijft: Werk zoveel mogelijk thuis en mijd drukte. Daarom geldt: reis alleen als dat echt nodig is.

Terug naar de reguliere dienstregeling

Vanaf 2 juni rijdt NS de reguliere dienstregeling, met uitzondering de nachttreinen en enkele andere treinen. De NS adviseert reizigers om altijd kort voor vertrek de NS-reisplanner te raadplegen. De treinvervoerder monitort dagelijks hoeveel reizigers er in de treinen zitten. “De afgelopen periode zagen we op een aantal trajecten het aantal reizigers groeien: Tussen Zwolle-Amsterdam, Uitgeest-Rotterdam, Hoorn Kersenboogerd-Leiden Centraal en Amsterdam Centraal-Amersfoort Vathorst. Vanaf 20 mei gaan hier op de drukke tijdstippen langere treinen rijden.”

Ook het internationale treinverkeer gaat in stappen terug naar de volledige dienstregeling. Zo zal begin juni de IC Brussel, ICE en IC Berlijn conform dienstregeling gaan rijden en Thalys en Eurostar volgen later in juni en juli.

Afstand houden blijft uitgangspunt

Ook al dragen reizigers een mondkapje, afstand houden blijft het uitgangspunt. Daarom kan de NS alleen de helft van de stoelen in de trein beschikbaar stellen. “We geven met een groene sticker aan waar je kunt zitten. Meestal zijn dit de stoelen aan de raamzijde. Als er geen groene stoel beschikbaar is, moeten we reizigers helaas verzoeken om een volgende trein te nemen. De eerste treinen zijn inmiddels van groene stickers voorzien.”

Gastvrije stations, aandacht voor coronaregels

Op stations geldt wel de 1,5-meterregel. Om het voor reizigers makkelijker te maken om 1,5 meter afstand te houden, hebben ProRail en NS met instemming van de treinvervoerders de coronamaatregelen op stations geïntroduceerd. Op stations zijn stickers, pictogrammen en afstandslijnen aangebracht om deze onder de aandacht te brengen. Vanaf 20 mei zullen geleidelijk ook weer meer winkels en services op het station open gaan. Ook hier worden maatregelen genomen om voldoende afstand te kunnen bewaren. Reizigers kunnen straks bij verschillende winkels op het station een mondkapje kopen.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button