Nieuws uit ZwolleProgramma'sRondje CultuurVoorpaginaWinter Zwolle

Notenkraker on Ice kerstballet – opbouw ijsvloer Theater de Spiegel Zwolle

Zwolle – Het is niet zo gemakkelijk om van een theatervloer een tijdelijke ijsbaan te maken. Om de ijsvloer precies 3 uur voor de première (die tijd is nodig voor de laatste repetities) van de voorstelling perfect te hebben, is er een zeer strak tijdsschema. Donderdagochtend voorafgaand aan de dag van de première starten de technici al om 7.00 uur met het uitladen van de trucks met daarin niet alleen de delen van de vloer, maar ook alle kostuums, decorstukken en de benodigde apparatuur voor licht en geluid.

Het maken van de ijsvloer begint met het in elkaar zetten van de basis en de zijkanten. Deze zijn gemaakt van een speciaal soort triplex en waterbestendige randen van hout. Al die materialen zijn versterkt en verbeterd door technieken die ook worden gebruikt bij de Marine. Op de theatervloer bouwen ze een soort ‘bakplaat’ met daarin een verzwaarde bak van 16 bij 16 meter. En dan begint het moeilijke werk; 15 km aan pijpleidingen worden zorgvuldig geplaatst in de bak en aangesloten op de hoofdleidingen en vervolgens vastgezet. Dit plaatsen van de leidingen is een uiterst precies werkje en moet tot op de centimeter kloppen. Zo niet, dan bevriezen sommige delen van de vloer niet of niet goed genoeg en kunnen we opnieuw beginnen.

Wanneer alle leidingen zijn aangesloten en gecheckt, wordt de hoofdleiding aangesloten op de vriezerunits die buiten het theater staan en begint het systeem de leidingen te vullen met een mix van glycol (antivries) en water. Op dat moment wordt de vloer gekoeld naar -15°C. Wanneer de buitenkant van de leidingen begint te bevriezen, storten we 5 ton ijs op de speciaal ontworpen vloer en de zogenaamde Katsuaki Takeuchi leidingen. Dit versnelt het bevriezingsproces. Het is inmiddels 18.00 uur in de avond voorafgaand aan de avond van de première. Gedurende de nacht en volgende dag wordt de ijsvloer ieder kwartier zorgvuldig met water besproeid tot de vloer ongeveer op driekwart van zijn gewenste dikte is. Dit hele proces duurt tot ongeveer 15.00 uur op de dag van de première. Daarna wordt de vloer zorgvuldig aangevuld met water dat laag voor laag bevriest tot een perfect gladde ijsvloer voor de voorstelling. Inmiddels is het 34 uur na de start van het leggen van de vloer.

Wanneer de vloer helemaal gebruiksklaar is, wordt de temperatuur ervan dag en nacht in de gaten gehouden en indien nodig bijgesteld. Tevens wordt na iedere voorstelling én in iedere pauze een klein laagje van de vloer afgeschraapt en opnieuw opgevuld met (dit keer warm) water om het oppervlak zo glad mogelijk te maken en te houden.

 

Notenkraker on Ice

 

Het sfeervolle en alom bekende verhaal van de Notenkraker is een echte kerstklassieker. Het vrolijke en wonderlijke schouwspel is voor alle generaties een genot om naar te kijken. Met de Muizenkoning, Sneeuwkoningin en Suikertaart-fee. Het ballet uit 1892 is nu in een geheel nieuwe, spectaculaire bewerking voor het eerst op het ijs te bewonderen! Notenkraker on Ice vertelt het bekende verhaal van Clara, die op Kerstavond een notenkrakerpop cadeau krijgt. Wanneer zij slaapt en de klok 12 uur slaat komt de pop in haar droom tot leven. Hij verandert in een prins, samen beleven zij avonturen. Grootse decors, kleurrijke projecties, weelderige kostuums en indrukwekkende speciale effecten zorgen gegarandeerd voor een adembenemende show. Maar liefst 30 kunstschaatskampioenen schaatsen en dansen op spectaculaire wijze op de wereldberoemde klanken van Tchaikovsky. Na een uiterst succesvolle internationale tour is deze hit show nu te zien tijdens de feestdagen in Theater De Spiegel. Een geweldig kerstuitje voor de hele familie. Kerstmis 2016 wordt er één om nooit te vergeten!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button