Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Noodmaatregelen verwacht op Zwolse scholen door zieke leerkrachten

Zwolle – Meerdere basisscholen in Zwolle staan op het punt om noodmaatregelen te nemen in verband met de aanhoudende griep onder leraren. De invalkrachten pool raakt uitgeput door de aanhoudende griepgolf. Als dit nog even aanhoudt moeten leerlingen van de zieke meester of juf worden verdeeld over andere klassen. In het ergste geval krijgen de kinderen vrijaf.

Verdelen over andere groepen of vrij

De Vivente groep, waarbij 15 christelijke basisscholen zijn aangesloten, hebben met veel ziekte onder leerkrachten te maken. De basisschooldirecteur moet dan via deze overkoepelende stichting een invalkracht aanvragen. Maar tijdens een griepepidemie kan zo’n invalpool helemaal leeg zijn. Ook binnen het eigen, door griep gevelde, team kan het vaak niet geregeld worden.

Concreet betekent dit dat de leerlingen in kleine groepjes verdeeld worden over de andere groepen. Mocht ook dit niet meer mogelijk zijn dan kan het gebeuren dat een groep vrijaf gegeven wordt.

Flex-wet en invalkrachten

Het inzetten van invalkrachten kan soms lastig zijn voor scholen. De regels van de zogenaamde Flex-wet brengen schoolbesturen in de problemen omdat invalkrachten een vast contract moeten krijgen wanneer zij vier keer een zieke leerkracht hebben vervangen, ook al was het maar voor een dag. Door de inzet van een invalpool kan dit probleem enigszins voorkomen worden. In de pool, waarbij meerdere scholen zijn aangesloten, zitten meerdere invalkrachten. Vervolgens wordt zo’n invalkracht dan maximaal 4 maal per jaar ingezet bij één specifieke school. Komt er een vijfde aanvraag van de school dan gaat een andere invalkracht uit de pool heen.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button