Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Portretten Van Vilsteren in bruikleen van stadhuis naar Huis Vilsteren

Zwolle – Donderdag 15 december overhandigde wethouder Monique Schuttenbeld persoonlijk de portretten van Herman van Vilsteren en Wendelmoet van Haerst aan Liesbeth Cremers en Frans Bakker. Dit dubbelportret is eigendom van de gemeente en hing in de B&W-kamer van het stadhuis van Zwolle. Beide portretten komen tijdelijk in bruikleen te hangen in de hal van Huis Vilsteren. Mevrouw Cremers en de heer Bakker zijn de huidige bewoners van dit huis.

Het geportretteerde echtpaar Herman van Vilsteren en Wendelmoet van Haerst behoort tot het adellijke geslacht dat op landgoed Vilsteren heeft gewoond. De schilderijen zijn in 2005 gerestaureerd.

Publiek

Wethouder Monique Schuttenbeld is blij dat de schilderijen tijdelijk in Huis Vilsteren komen te hangen. “Beide portretten zijn weer even terug op historische grond. Bovendien vind ik het belangrijk om Zwolse historische voorwerpen en schilderijen voor publiek zichtbaar te maken. Zodanig dat meer mensen het verleden van Zwolle kunnen beleven. Op dit moment zijn de schilderijen niet zichtbaar voor onze inwoners en toeristen. Door deze mooie plek in de hal van Huis Vilsteren kunnen belangstellenden op afspraak de schilderijen komen bewonderen.” De schilderijen zijn in bruikleen. Dat betekent dat de gemeente eigenaar blijft en deze altijd terug kan vragen.

Vilsterenshuizen

De vader van Herman, Otto van Vilsteren, woonde vermoedelijk in Zwolle. Herman en Wendelmoet van Haerst (Haersolte) bestemden in 1467/68 hun woonhuis aan de Bloemendalstraat tot woonhuis voor “behoeftige oude vrouwen” om hen zo een rustig levenseinde te bieden. Dit gasthuis, dat bekend werd onder de naam Vilsterenshuizen, bestond tot 1937 in de Bloemendalstraat. Tegenwoordige locatie is de Zuiderkerkstraat in Assendorp. Het is nu een nieuwbouwcomplex van zes appartementen en zes eengezinswoningen. Het echtpaar stierf op dezelfde dag in 1468 aan de pest. Uit de familie Van Haerst (Haersolte) komen meerdere burgemeesters van Zwolle voort. Door deze bijzondere verbindingen met Zwolle, maakt het geportretteerde echtpaar Van Vilsteren-Van Haerst onderdeel uit van het Zwolse erfgoed.

UTS Hersevoort

Het verplaatsen van dergelijke bijzondere portretten moet met zorg gebeuren. UTS Hersevoort is gespecialiseerd in transport van kunstwerken (Art-service) en verzorgde de verhuizing van beide portretten van het stadhuis naar Huis Vilsteren om niet.

Gerelateerde artikelen

Back to top button