CoronavirusEconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Nog twee dagen voor aanvraag vierde periode NOW, teller nu op ruim 72.000

Werkgevers hebben nog iets meer dan twee dagen om een aanvraag in te dienen voor de vierde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat kan nog tot en met zondag 14 maart. Met de sluiting van het loket in zicht neemt het aantal aanvragen toe. De teller staat nu op ruim 72.000 aanvragen.

Werkgevers kunnen sinds maandag 15 februari een aanvraag indienen voor de vierde periode NOW. Na één week waren er 34.000 aanvragen binnen. In de tweede week kwamen daar ruim 11.000 aanvragen bij, de derde week was goed voor zo’n 9.000 nieuwe aanvragen. Afgelopen week verdubbelde dat aantal naar 18.000 nieuwe aanvragen. Dat laat zien dat veel werkgevers hebben gewacht met de aanvraag, mogelijk om hun omzetverlies zo goed mogelijk te kunnen inschatten.

Van de 72.000 ingediende aanvragen voor de vierde periode NOW zijn er inmiddels 52.000 toegekend. Aan deze werkgevers, die samen 823.000 mensen in dienst hebben, is de eerste termijn van het voorschot overgemaakt, in totaal 776 miljoen euro. Er volgen daarna nog twee termijnen. UWV begint maandag met de betalingen van de tweede termijn.

Loket open voor definitieve berekening tweede periode NOW

Vanaf maandag 15 maart kunnen werkgevers ook de aanvraag indienen voor de definitieve berekening van de tegemoetkoming voor de tweede periode NOW (juni-september 2020).

Zo’n 63.000 werkgevers hebben een voorschot ontvangen voor de tweede periode NOW. Dat voorschot is gebaseerd op de loonsom in referentiemaand maart 2020 en het geschatte omzetverlies. Bij de definitieve berekening stelt UWV op basis van het daadwerkelijke omzetverlies en de loonsom over juni, juli, augustus en september 2020 vast hoe hoog de definitieve tegemoetkoming is waar de werkgever recht op heeft. Dat kan leiden tot een nabetaling wanneer het daadwerkelijke omzetverlies hetzelfde of hoger is dan van te voren ingeschat. Een dalende loonsom en/of minder groot omzetverlies dan van te voren ingeschat kan juist leiden tot een terugvordering.

Een aanvraag indienen voor de definitieve berekening voor de tweede periode NOW kan tot en met 5 januari 2022. Dat geeft werkgevers de mogelijkheid om zelf het beste moment te bepalen en zich ook goed voor te bereiden op de aanvraag en de uitkomst van de definitieve berekening. Werkgevers kunnen onder meer gebruik maken van de simulatietool op www.simulatienow.nl. De tool laat onder andere zien wat de gevolgen zijn van een dalende loonsom en of werkgevers rekening moeten houden met een terugvordering. Werkgevers die uiteindelijk (een deel van) het voorschot moeten terugbetalen, kunnen een betalingsregeling treffen. UWV is daarin zeer coulant.

Gerelateerde artikelen

Back to top button