Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nog een jaar wachten op elektrisch voetveer IJsseluiterwaarden; Voerman struinpad wel open

Zwolle – Het nieuwe voetveer op het struinpad in de Schellerwaarden bij Zwolle komt twee jaar later dan gepland in de vaart. Vorig jaar waren er technische problemen. Nu is het in vaart nemen van dit nieuwe pontje opgeschort door de gemeente Zwolle vanwege de corona maatregelen: “Ze zouden ermee gaan testen deze maand, maar het is onduidelijk of dat gaat gebeuren. Het pad is volledig gemarkeerd, dus dat ligt klaar om wandelaars een compleet rondje te bieden door uiterwaarden en over de dijk.”, laat Wim Eikelboom van natuurwerkgroep A Rocha weten die het terrein beheerd. “De gemeente Zwolle stelt de ingebruikname uit tot voorjaar 2021.”

Video is opgenomen in augustus 2019

Met het nieuwe zelfbedienings-voetveer moeten wandelaars in het voorjaar van 2021 de nieuwe nevengeul van de IJssel kunnen oversteken. Hiermee wordt het ook mogelijk om via het Voerman struinpad een complete rondwandeling te maken in de Schellerwaard. Dit struinpad is wel al gewoon toegankelijk voor wandelaars maar dit jaar dus nog niet als rondwandeling.

Video still © Teun Dertien

De struinroute in de Schellerwaard loopt vanaf het Kleine Veer tot aan de Hanzeboog. Maar daar houdt het voor de wandelaars nu nog op. De nieuwe meestromende nevengeul, die is gegraven voor het project Ruimte voor de Rivier, blokkeert de verdere doorgang. Met het nieuwe voetveer zouden wandelaars dit voorjaar aan de andere kant van het gebied moeten kunnen komen waardoor een rondwandeling van 4,5 kilometer mogelijk zou worden door de uiterwaard en over de dijk. Vorig jaar waren er technische problemen waardoor het in de vaart nemen tot dit voorjaar werd uitgesteld. “Nu gooien veiliegheidseisen corona roet in’t eten”, aldus Eikelboom.

Foto © RTV Focus Zwolle

Telefonisch oproepbaar

Het nieuwe voetveer wordt is uitgevoerd als een zonne-energie aangedreven kabelpontje dat telefonisch oproepbaar is. Zijn er geen wandelaars, dan stuurt het pontje zich automatisch naar het midden van de geul.

Wandelaars kunnen vanaf 2021 gebruik maken van het veer tussen eind april en eind oktober (tegelijk met de openingstijden van het Kleine Veer). In het winterhalfjaar wordt het voetveer verwijderd in verband met de dan verhoogde kans op overstroming van de uiterwaard.

Voerman struinpad

Het struinpad dat vanaf half september vorige jaar de naam Voerman-struinpad draagt is een rondwandeling van 4,5 kilometer door de uiterwaard en over de aangrenzende dijk. Een groot deel van de wandeling voert langs de IJsseloever. Er zijn weinig plaatsen waar wandelaars een flink stuk langs de rivier kunnen lopen. Hiermee is een prachtige natuurbeleving in de stadsrand mogelijk. Het pad vormt ook onderdeel van de lange afstandswandelroute langs de IJssel en is toeristisch van belang (beleving van het IJssellandschap / Voermanlandschap). Het pad sluit op diverse plaatsen aan op andere routes.

Het struinpad is bewegwijzerd en worden regelmatig bemaaid door natuurwerkgroep A Rocha. Door deze vaste gemaaide route wil de gemeente voorkomen dat wandelaars gaan zwerven en de natuur verstoren. Onlangs zijn hier nog sporen van otters ontdekt. En ook zeldzame vogels als paapjes, kneu’s, gele kwikstaart en vele watervogelsoorten waaronder de lepelaar en de zwarte stern worden hier regelmatig gespot. De organisatie ‘Uw Stadsboer’ laat in het gebied runderen grazen.

 

Positie op kaart bij benadering
e>

Gerelateerde artikelen

Back to top button