In beeldNatuur & DuurzaamNieuws in beeldNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nieuws in Beeld – Herder Tjitse zoekt koelte op met zijn Zwolse Kudde

Zwolle – Herder Tjitse en zijn Zwolse Kudde draaien op een tropenrooster.  Samen met schaapshond Jim neemt de herder zijn kudde om half 7 ’s ochtends mee naar de schaduw van het Westerveldse Bos. En daar is het goed toeven voor de 330 schapen. Ondanks dat er niet meer zo heel veel gras meer staat smaakt een maaltje brandnetels en bladeren de schapen ook prima.

Hebben die schapen het nou eigenlijk warm zou je denken? Volgens herder Tjitse hebben ze natuurlijk wel een beetje last van de warmte maar de wollen vacht is eigenlijk meer een isolatie. Het houdt de warmte tegen.

Om te zorgen dat ze voldoende water krijgen neemt Tjitse de schapen twee keer per dag mee naar het Zwarte Water. Daar kunnen ze pootje baden en lekker drinken.  Rond 12 uur is het buikje weer vol en zoeken de schapen de schaduw op om vervolgens om half 3  samen met schaapshond Jim weer terug te gaan naar het nacht- en weekendverblijf.  Anderhalf uur eerder dan normaal. Maar dat mag dan ook want het is wel heel erg warm vandaag!

Foto’s: ©Peter Denekamp

Meer bekijken
Back to top button
Close