Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nieuwe wandelroutes en nieuwe natuur op terreinen Zwolse Stadslanderijen

Zwolle – Vier hectare nieuwe natuur om de stad Zwolle, met struinpaden en een wandelbruggetje. Dat legt de gemeente momenteel samen met de provincie Overijssel aan binnen de dijken van IJssel, Zwarte water en Vecht. De grondwerkzaamheden duren tot eind oktober. De struinpaden en nieuwe natuur bevinden zich op de gronden van de Zwolse Stadslanderijen en ze zijn in samenwerking met dit stadslandbouwproject tot stand gekomen. Vanaf het einde van het jaar kan er gestruind worden over de nieuwe paden.

Jos van Leussen, initiatiefnemer van de Zwolse Stadslanderijen vertelt dat recreatie en natuurontwikkeling de belangrijkste nevendoelen zijn van deze stadslandbouworganisatie. “Door lokaal je versboodschappen te doen, maak je je eigen stad mooier, dat is het idee.”

Aantrekkelijkheid stadsrandzone

Met de nieuwe natuur en de extra wandelrondjes willen gemeente, provincie en de Zwolse Stadslanderijen de Zwolse ommelanden aantrekkelijker en toegankelijker maken. Dat vertelt Rienko Baarslag, gemeentelijk beleidsmedewerker groen, natuur en landschap. De nieuwe natuurstroken vormen ecologische verbindingen van de groene gebieden in de stad naar de natuur om de stad. “Otters en knoflookpadden hebben daar baat bij, watervogels kunnen er broeden en er leven zeldzame libellensoorten. Bijzondere plantensoorten zoals de kievitsbloem krijgen de gelegenheid, zich uit te breiden.”

Van Aa-landen naar Zwarte water

Momenteel wordt er druk gegraven in de weilanden aan de Urksteeg ten westen van de wijk Aa-landen. Deze percelen horen bij Stadslanderijen-boerderij De Dijklandhoeve. Hier komen tussen de wijk en de uiterwaarden van het Zwarte water diverse rietzones met flauwe oevers, een laarzenpad met wandelbruggetje en een stukje nieuwe natuur bij het Westerveldse bos.

Van Langenholte naar de Vechtdijk

Ook zijn er werkzaamheden bij de buurtschap Langenholte. Op 11 hectare grond die in beheer is van de Stadslanderijen wordt een flink stuk natuur ontwikkeld en wordt met een nieuw struinpad een rechtstreekse verbinding gemaakt vanaf het pad op de Vechtdijk tot aan de Brinkhoekweg.

Van Berkum naar Herfte

Stadslanderijen zette twee jaar geleden de toon met de aanleg van een eerste struinpad van Berkum naar Herfte. Het pad voert langs een granenperceel dat door Stadslanderijen wordt beheerd. Langs het perceel is een kruiden- en bloemenrijke zone ingezaaid. Het tracé voert verder langs de Marswetering en eindigt op het Ambeltpad.

Stadslanderijen zet zich de komende jaren in voor nog meer nieuwe natuur en nieuwe wandelroutes in de groene zones om de stad en over haar eigen percelen.

TIP

Kom naar onze seizoensevenementen!
Zondag 4 november, 11-17 uur, Inwinterfeest.
Zondag 16 december, 11-17 uur, Kerstmarkt.
Meer informatie en programma: www.stadslanderijen.nl/onzeagenda

Door lokaal je versboodschappen te doen, maak je je eigen stad mooier, dat is het idee. Jos van Leussen, initiatiefnemer Zwolse Stadslanderijen

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button