EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nieuwe regels voor verbouwen van woning naar kleine woningen

Zwolle – Steeds vaker worden huizen in Zwolle verbouwd naar meerdere, kleine woonruimtes. Dit komt door het tekort aan huizen, maar ook doordat steeds meer mensen alleen of met twee personen wonen en dus een kleinere woonruimte nodig hebben. Ook na het slopen van huizen of winkels komen er vaak appartementen of studio’s voor terug.

Dit levert nieuwe woonplekken op, maar met meer bewoners in de straat kan er ook overlast komen. Vorig jaar liet het college al weten nieuwe regels op te willen stellen voor zelfstandige woonruimtes, zoals appartementen. Die regels zijn nu klaar. De gemeente Zwolle kan hiermee nog beter zorgen voor een goede kwaliteit en mix van woningen in de stad.

Vooral in het centrum van Zwolle worden huizen gekocht en daarna verbouwd tot appartementen en studio’s. Woningen voor gezinnen verdwijnen en er komen steeds meer appartementen bij. Doordat er meer mensen wonen is er bijvoorbeeld meer verkeer in de straat. Ook kunnen bewoners last hebben van meer geluid in de buurt.

Mix van woningen

Met nieuwe regels wil de gemeente bereiken dat er verschillende soorten woningen in de wijken blijven. De regels helpen ook om de kwaliteit van appartementen en studio’s te verbeteren. Eén van de regels is bijvoorbeeld dat elke zelfstandige woonruimte ook een berging moet hebben. Zo hoeven de bewoners hun fiets of afvalcontainer niet altijd op de stoep te zetten, maar kunnen ze deze spullen opbergen op eigen terrein. Ook zijn er afspraken gemaakt over hoe groot een woonruimte minimaal moet zijn.

Aantrekkelijke woonstad

Deze nieuwe regels heeft de gemeente samen met bouwers, ontwikkelaars en woningcorporaties opgesteld. Ze zijn onderdeel van de Ontwikkelstrategie Wonen. In deze strategie staan nog meer maatregelen die de gemeente wil uitvoeren om ook in de toekomst een aantrekkelijke woonstad te blijven.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren