Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Nieuwe radiotherapiecentrum in Isala Zwolle in gebruik

Zwolle – Modern, toegankelijk en klaar voor de toekomst. Enkele woorden die goed passen bij het vernieuwde radiotherapiecentrum in Isala Zwolle, dat kort geleden in gebruik is genomen. Klinisch fysici Rik Westendorp en Georgiana Stoian en radiotherapeut-oncoloog Carlijn van Gaal tonen met trots hun nieuwe werkomgeving.

Het is einde middag en er heerst rust in het radiotherapiecentrum. Nog een enkele patiënt wacht tot hij wordt opgeroepen. Nu de patiëntenzorg van de dag grotendeels is afgerond, is goed te zien hoe ruim de nieuwbouw precies is. Meest in het oog springend is het grote plein met verschillende comfortabele zitbankjes, stoelen en tafels. Aan weerszijden van dit plein zijn 7 spreek-en onderzoekskamers te vinden. En de centrale balie is vanuit elke hoek goed te zien. Aan de kant van de entree valt ruim licht naar binnen. De grote wachtkamer is een prettige omgeving om te verblijven. ‘Het is precies geworden zoals we voor ogen hadden’, zegt Rik.

Goede afstemming

Makkelijk was het de afgelopen 2 jaar niet altijd, het stroomlijnen van de bouwwerkzaamheden én de zorg aan patiënten. Toch ging dit steeds in goede harmonie, weet Carlijn te vertellen. ‘Het kwam weleens voor dat er tijdens een consult ineens een luide drilboor klonk. Dan overlegden we en waren de bouwmedewerkers altijd bereid om het werk tijdelijk stil te leggen. Gelukkig heeft iedereen op zo’n moment begrip voor de situatie, ook de patiënten.’ ‘Een groot compliment aan José Venema is op zijn plaats’, vult Rik aan. ‘Zij is leidinggevende van onze afdeling en heeft veel betekend in de afstemming tussen bouw en zorg.’

Licht en ruimte

Carlijn noemt een aantal verbeteringen ten opzichte van de oude situatie: ‘Het is ruimtelijk opgezet en voor ons als artsen zijn er fijne, lichte spreekkamers gekomen, die bovendien beter zijn uitgerust. In het nieuwe gedeelte hebben we nu één grote wachtkamer voor zowel de CT als de spreekkamers. Een grote vooruitgang voor de patiënt is de centrale balie die daar zit. Die is heel toegankelijk. Medewerkers achter de balie merken dit ook, patiënten komen vaker naar hen toe.’ Klinisch fysicus Rik Westendorp: ‘Voor de medewerkers achter de balie is het nu ook veel makkelijker om het overzicht te houden.’

‘Nog een verbetering’, vervolgt Carlijn, ‘is de nieuwe ruimte voor de wondzorg. Die zit nu direct achter de balie. Als mensen bijwerkingen hebben van de bestraling, zoals huidproblemen of wonden, dan kunnen ze daar terecht bij de doktersassistent.’

Toekomstbestendige bunkers

Georgiana Stoian is naast klinisch fysicus ook bestralingsdeskundige van de afdeling. Zij is trots op de nieuwe bestralingsruimtes die zijn gecreëerd. ‘Ze zijn ontworpen met veel oog voor veiligheid en flexibiliteit. Bovendien zijn ze toekomstbestendig omdat ze zo zijn ontworpen dat er verschillende soorten bestralingstoestellen (zoals een MR-Linac) in geplaatst kunnen worden.’ Rik: ‘In de nieuwe bedieningsruimtes van de toestellen is ook daglicht. Voor medewerkers is dat veel prettiger werken. Zo houd je nog een beetje het contact met de buitenwereld.’

Onlangs werd bekend dat in de komende jaren 4 bestralingstoestellen worden vervangen met nieuwste types, waarvan 2 met adaptieve radiotherapie. Deze technologie maakt het mogelijk om nog nauwkeuriger te bestralen. Isala is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die gaat werken met CT-gestuurde adaptieve radiotherapie van Elekta. Rik: ‘Het eerste apparaat zal dit jaar nog worden geplaatst, de rest volgt in de komende jaren.’

Naar boven bouwen

Voorlopig is het nieuwe centrum helemaal klaar voor de groeiende groep patiënten, medewerkers en de nieuwste technologieën. Wel is er alvast rekening gehouden met nog meer groei. Rik: ‘Mocht het op termijn toch nodig zijn, dan is het nieuwe gebouw zo ontworpen dat we nog in de lucht erbij kunnen bouwen.’

Bron
isala

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren