Nieuws uit ZwolleVervoerVoorpagina

Nieuwe NS intercity de ‘Wesp’ via station Zwolle en Hanzeboog

Video: Hugo Janssen (Hanzeboog) en Jason van der Hammen (station)

Zwolle – Zaterdagavond kwam de eerste Intercity Nieuwe Generatie, over het spoor in Nederland. De nieuwe trein van het type ICNG, die ook wel de ‘‘Wesp’‘ wordt genoemd passeerde station Zwolle rond kwart voor acht ’s avonds, om vier minuten later via de Hanzeboog koers te zetten naar Lelystad met eindstation Amsterdam Watergraafsmeer.

De  ‘Wesp’ op station Zwolle – Videostill: Jason van der Hammen

Remmechanisme

De trein reeds niet op eigen kracht maar werd voortgetrokken door een andere locomotief. Bovendien was de trein voorzien van de grijze remrijtuigen voor zwaar transport. Dit omdat het remmechanisme van de gesleepte trein niet gebruikt kon worden. De trein is afkomstig van een treinbouwer uit Polen.

Voor: remrijtuigen, achter de nieuwe ICNG oftewel de ‘Wesp’ – Videostill: Jason van der Hammen

Groningen / Leeuwarden

Deze nieuwe intercity van de NS is de eerste van in totaal van 99 treinstellen met elk 5- of 8-delige treinen. Het merendeel zal in Nederland worden ingezet. De ‘Wesp’ kan 200 kilometer per uur en zal voornamelijk op de hogesnelheidslijn gaan rijden. In de toekomst worden de INCG treinen ook ingezet op de trajecten Groningen / Leeuwarden, via Zwolle, naar Amsterdam Zuid – Breda.

De INCG is één van de treinen die als alternatief is aangekocht voor de afbestelde Fyra treinen van Italiaanse makelij.

De ‘Wesp’ op de Hanzeboog bij Zwolle – Videostill: Hugo Janssen
De nieuwe ICNG oftewel de ‘Wesp’ reed niet op eigen kracht maar werd voortgetrokken door een locomotief – Videostill: Jason van der Hammen
De nieuwe ICNG oftewel de ‘Wesp’ met op de achtergrond het Hanzeland in Zwolle – Videostill: Jason van der Hammen

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button