Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nieuwe kansen voor jongerentheater in hybride productiehuis

Talentontwikkeling van jongeren centraal

Zwolle – Na het wegvallen van jongerentheater The Young Ones is er een nieuwe kans voor de ontwikkeling van theatertalent in het nog te vormen hybride productiehuis. Dat schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het productiehuis biedt straks ruimte aan muzikanten, theatermakers en kunstenaars uit de regio om hun talenten verder te ontwikkelen. Die kunnen er onder professionele begeleiding oefenen en samen met andere disciplines aan producties werken.

The Young Ones

Begin dit jaar maakte The Young Ones bekend na tien jaar te stoppen met het maken van jongerentheater. Dit werd door velen gezien als een verlies voor de stad. Jongeren maakten er theater met en voor jongeren over maatschappelijke thema´s en grote verhalen. Een wezenlijk onderdeel daarin was de aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren. Daarmee was The Young Ones niet alleen van culturele betekenis voor Zwolle, maar ook breder voor de ontwikkeling van talenten van jongeren.

Foto © Peter Denekamp – Voormalig jongerentheater The Young Ones op Grote Voort. Pand is van Janssen Vastgoed. Dit zal NIET één van de locaties zijn van het Hybride Productiehuis. Voorzieningen zijn niet optimaal. 

Geen partij voor overname

“Wij erkennen de waarde van The Young Ones voor de stad en regio. Natuurlijk is het heel jammer dat er een einde is gekomen aan deze bijzondere vorm van jongerentheater in Zwolle, maar via het hybride productiehuis ontstaan weer mooie nieuwe kansen voor jongeren”, aldus wethouder Monique Schuttenbeld.
“Daarover hebben wij de afgelopen maanden gesproken met veel culturele partners in de stad en anderen die zich gemeld hebben met ideeën en initiatieven voor jongerentheater. Uit die gesprekken bleek echter dat op dit moment geen van de partijen bereid of al in staat is om het jongerentheater van The Young Ones over te nemen.”

Foto © Peter Denekamp
Foto © Peter Denekamp

Zwolse Theaters en Hedon

Eind april werd bekend dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het hybride productiehuis financieel wil ondersteunen. In dit initiatief staat talentontwikkeling van jongeren centraal. Hedon en Zwolse Theaters, die het productiehuis dragen, bleken bereid om, samen met het kunstenonderwijs, verantwoordelijkheid te nemen. Zij willen in het productiehuis de schouders zetten onder de ontwikkeling van onder andere jongerentheater. Ook wordt een stevige doorlopende leerlijn vormgegeven. Deze partners staan bovendien garant voor een solide bedrijfsvoering en hebben ook de mogelijkheden om de eigen faciliteiten in te zetten.

Locatie R10 – Foto: © Mathijs Schlaman
Het Hybride Productiehuis is gevestigd in Zwolle maar werkt regionaal. Het ‘hybride’ zijn van het productiehuis betekent dat het makersklimaat op verschillende plekken een boost kan krijgen. Denk aan Hedon, Zwolse Theaters, R10, maar ook theaterwerkplaatsen in de regio kunnen worden gevonden.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button