KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Nieuwe Fraterhuis Talks over de narratieve kracht van production design in film

Zwolle – Vanaf november start een nieuwe serie Fraterhuis Talk. Op woensdagavond 1 november staat de Fraterhuis Talk in het teken van de narratieve kracht van production design in film. Aan de hand van hedendaagse filmmakers, zoals Wes Anderson, ontleedt filmmaker en vormgever Julian Verkerk het maakproces en de narratieve kracht van production design.

De narratieve kracht van production design in film

De vormgeving van de films van Wes Anderson werd deze zomer plots het middelpunt van een heuse TikTok hype. Zijn stijl werd gereduceerd tot hapklare esthetische brokken. ‘Show don’t tell’ is al decennialang de gouden regel in cinema. Maar hoe belangrijk is esthetiek eigenlijk in production design? Of kan het ook echt bijdragen aan het verhaal van de film? Aan de hand van hedendaagse filmmakers ontleedt filmmaker en vormgever Julian Verkerk het maakproces en de narratieve kracht van production design.

Julian Verkerk is filmmaker en vormgever en studeerde af aan kunstacademie Minerva in Groningen. Hij werkt als regisseur, vormgever en scenarioschrijver aan korte fictiefilms. Al zijn projecten spelen zich af in dezelfde absurde fictieve wereld genaamd Klethoven. Een wereld die hij helemaal zelf vormgeeft en een mix is tussen Groningen, de jaren ‘70 en de DDR.

Fraterhuis Talks

Filmtheater Fraterhuis presenteert de Fraterhuis Talks. Korte lezingen over maatschappelijke thema’s in de cinema en beeldcultuur door wisselende gastsprekers. De Fraterhuis Talks vinden iedere eerste woensdagavond van de maand plaats van 20:15 tot 21:15 uur in het Fraterhuis. Na afloop van de lezing is er gelegenheid om na te borrelen en praten. De entree van 7,50 euro is inclusief een kaartje voor een filmvoorstelling naar keuze in het Fraterhuis.

Beeldbepalend Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button