KabelkrantOnderwijs

Nieuw onderwijs in Zwolle door basisschool Buitenwijs

Zwolle – In augustus 2023 gaan ze van start. De kinderen die op een totaal andere manier onderwijs gaan beleven op basisschool Buitenwijs. Afgelopen juni kreeg Buitenwijs een ‘go’ van de inspectie en het ministerie van Onderwijs. Op dit moment is het team onder leiding van Jolien en Rianne de school verder aan het vorm geven en in overleg met de gemeente over de locatie.

Buiten word je wijzer

Op Buitenwijs (de naam zegt het al) wordt met name buiten geleerd. Spelenderwijs en al bewegend worden vaardigheden aangeleerd. Zo ook bij rekenen en spelling. Bijvoorbeeld door te tellen met natuurlijke materialen of te ‘hakken en plakken’ en tegelijkertijd over takken te springen. De school start met de onderbouw leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar. Ze groeien in de daaropvolgende jaren organisch door. Ook bij de oudere kinderen is spelend, bewegend en ontdekkend leren het uitgangspunt. Wat dacht je van dansend rekenen of rappend spellen?

Wereldburgerschap

Naast het vooral buiten zijn is het ontwikkelen tot een mens die zich verbonden voelt met alle anderen in de wereld een doel van Buitenwijs. Contact maken met kinderen van over de hele wereld is wat van jongs af aan wordt geleerd.

Inclusiviteit centraal

Op Buitenwijs wordt buiten naar binnen gehaald en andersom. De maatschappij en de school laten ze in elkaar over lopen. De school is een mini-maatschappij van kinderen en coaches met verschillende achtergronden. Op Buitenwijs staat inclusiviteit centraal. Iedereen, ongeacht naam, achtergrond of huiskleur is welkom.
Elke week bevat een dag waarin ruimte is voor excursies, masterclasses of spontaniteit. Dat kan uiteenlopen van lekker dwalen in het bos, samen liedjes zingen met ouderen of een masterclass timmeren door één van de ouders tot het bekijken van de moskee van één van de kinderen of het meehelpen bij een sociale werkplaats. Jolien: ‘In plaats van kinderen in een afgeschermde omgeving te onderwijzen, laat Buitenwijs ze het leven ontdekken, alleen zo kan iedereen zich ontwikkelen tot veerkrachtige wereldburger’.

Ervaren

Kinderen kunnen op dit moment worden aangemeld of ingeschreven voor Buitenwijs.
Wil je eerst voelen en ervaren wat Buitenwijs doet? Dan kan je één van de info-avonden of doe-ochtenden bezoeken. Op de info-avond vertellen ze je alles over Buitenwijs. Van de visie tot hoe het eerste jaar er concreet uit gaat zien. En natuurlijk is er ook tijd om vragen te stellen. Deze worden gehouden op woensdag 14 september, 12 oktober en 16 november.

Tijdens de doe-ochtend mag je, sámen met je kind, komen ervaren hoe Buitenwijs gaat zijn.
De ochtenden zijn voor kinderen in de leeftijd van 2 t/m 5 jaar. Je beleeft samen met je kind activiteiten, zoals ze straks ook op Buitenwijs zullen zijn. Met veel beweeg- en creatieve vormen die aansluiten bij een of meerdere van onze onderwijspijlers. Dit zijn Eigenwijs, Sociaalwijs, Bovenwijs, Natuurwijs, Wereldwijs, Digiwijs, Ontwerpwijs en Basiswijs. De doe-ochtenden worden gehouden op zaterdag 24 september, 8 oktober en 5 november bij de Dijklandhoeve in Zwolle.

Voor beide geldt, graag aanmelden via de site www.onderwijstransformeert.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button