BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

114 huurwoningen van Openbaar Belang en deltaWonen in De Tippe / Stadshagen binnen jaar klaar

Zwolle – Woningcorporaties Openbaar Belang en deltaWonen gaan 114 huurwoningen realiseren in een nieuwe buurt in De Tippe / Stadshagen. De funderingen en de eerste gevels staan er inmiddels, maar vanmiddag vond de officiële aftrap van de bouw plaats.

Het woningbouwproject maakt deel uit van de Stedelijke Radialen, het middelste buurtschap van De Tippe. Deze nieuwe buurt van Stadshagen heeft straks een grote variatie aan woningtypes, een groene binnentuin en een natuurinclusief ontwerp. De bouw van het totale project gaat ongeveer een jaar duren, maar de eerste woning wordt dit najaar al opgeleverd.

Sfeerimpressie: Plegt-Vos

Variatie in woningtypes

De 114 huurwoningen bestaan uit vijf verschillende typen, gericht op starters en gezinnen. Van eengezinswoningen, boven- en onderwoningen tot zogenaamde rug-aan-rug-woningen. De woningen hebben één tot vier slaapkamers en een tuin of dakterras. De architectuur is tijdloos en speels, met verschillende gevels, kleuren en materialen.

Kwetsbare doelgroepen

Ook is er binnen de buurt ruimte voor speciale doelgroepwoningen. Het gaat dan om mensen met een psychische kwetsbaarheid. De organisaties RIBW en Hart voor Zwolle zijn bij de realisatie van dit project betrokken.

Sfeerimpressie: Plegt-Vos

96 sociale huurwoningen, 18 middelhuur

Van de 114 woningen zijn er 18 bestemd voor de middeldure huur en 96 voor de sociale huur. De woningen worden verhuurd via De Woningzoeker, het platform voor huurwoningen in Zwolle en omgeving.

Verborgen binnentuin

Een bijzonder element van het project is de verborgen binnentuin. Een groene oase in het hart van de wijk, die aansluit op het park. De binnentuin biedt ruimte voor ontspanning, ontmoeting en natuurbeleving. De toekomstige bewoners hebben twee tuinentrees naar hun eigen buurt-binnentuin.

Sfeerimpressie: Plegt-Vos

Natuurinclusief

Het project is ook een voorbeeld van natuurinclusief bouwen, wat betekent dat er rekening wordt gehouden met de flora en fauna in de omgeving. Zo zijn er groene sedumdaken op de bergingen, nestkasten voor vogels en vleermuizen, landschappelijke hagen en vogelflats. Deze maatregelen dragen bij aan de biodiversiteit, de klimaatadaptatie en de leefbaarheid van de wijk.

De bouw van de 114 huurwoningen is inmiddels gestart. De eerste woning wordt, naar verwachting in het najaar opgeleverd, de laatste woning over ongeveer een jaar.

Prefab

De woningen worden gebouwd door aannemer Plegt-Vos die veel werkt met prefab materialen. Een prefab woning is een kant-en-klare woning waarvan de grootste bouwonderdelen in de fabriek worden gebouwd. Denk aan het dak, de binnen- en buitenmuren en de vloeren. Als de fundering op de bouwplaats klaar is, wordt het huis als een bouwpakket naar de bouwplaats gebracht. Hierdoor hoeven er minder bouwvakkers aan het werk op de bouwplaats zelf en wordt veel gemaakt in de fabriek. Vooral nu er krapte op de arbeidsmarkt voor vaklieden is, is dit een uitkomst. Bovendien versnelt dit het bouwproces, waardoor, in tijden van woningnood, er binnen een paar maanden al een eerste woning kan worden opgeleverd.

Op de achtergrond staan de prefab-gevels en de verdiepingsvloer al op de fundering. Foto © RTV Focus Zwolle

 

De directeuren van de woningcorporaties Openbaar Belang, Sjoerd Quint en Delta Wonen, Evert Leideman, wethouder Monique Schuttenbeld en directeur Jauke Klein van aannemer Plegt Vos schuiven het laatste vloerdeel op zijn plek. Foto © RTV Focus Zwolle

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button