Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Vele besluiten in de gemeenteraad

Zwolle – Maandagavond 19 juni 2023 was er weer een besluitvormingsronde in de gemeenteraad van Zwolle. Er waren 38 agendapunten, waarvan er twee door de fracties zijn meegenomen als een kort 2-minuten-debat. Dit is een debatvorm die is toegestaan wanneer nota’s rechtstreeks op de agenda zijn geplaatst.

Sociaal domein

D66 was de eerste indiener voor het 2-minuten-debat over de herziening van de programmabegroting voor het sociaal domein, agendapunt 9. De partij maakt zich zorgen of dit wel het juiste moment is om te herzien, omdat er nu ook hervormingen gaande zijn. Ook vraagt de partij zich af of het past bij de ondersteunende rol van de gemeenteraad. Ze wil niet dat er de goedkoopste zorg geleverd wordt, maar de beste. De doelen van het beleid moeten leidend zijn.

Ook de VVD deed een flinke duit in het zakje over dit onderwerp. Deze partij wil meer grip en comfort voor de gemeenteraad om besluiten te nemen, daarvoor zou het mandaat niet bij het college moeten liggen zoals voorgesteld in deze nota, maar bij de gemeenteraad, en dan vooral bij bedragen boven de 350.000 euro, zo meldt de partij in een motie. De motie haalt het echter niet, zelfs niet na enige schorsingen van de vergadering.

Wethouder Paul Guldemond, wiens portefeuille dit is, verzekerde de fracties dat er gekeken wordt naar de beste soort hulp en dat deze nota er voor zorgt dat hulpvragers niet lang meer hoeven te wachten op lichte hulp, waar tot nu toe een beperkt budget voor is, terwijl zware hulp een open-einde karakter heeft. Daardoor komen mensen soms onnodig in de zware hulp terecht. Dit argument haalde de meeste partijen over de streep om, net als de wethouder, de motie overbodig te vinden.

PPLG

Ook over de PPLG werd een 2-minuten-debat gevoerd. Dit is het ontwerp Provinciaal Programma Landelijk Gebied. Het CDA was hier de eerste indiener en betoogde dat er vele ingewikkelde emotionele processen spelen bij de vele boeren in  en rond Zwolle. Ook zijn er PAS-melders, die buiten hun schuld in de problemen zijn geraakt. De fractie wil graag dat de gemeente haar medemenselijkheid laat zien naar deze groepen en naast hen gaat staan. Ook hoopt zij met een motie dat de erfcoaches verschillende cases samen nemen om zo op gebiedsniveau te werken in plaats van op persoonsniveau.

Alle partijen hadden hier iets over te zeggen, maar wethouder Gerdien Rots had de lead en verkondigde dat de erfcoaches dit gevraagde al mogen doen, maar zij zal het meer onder de aandacht gaan brengen. De regio rond Zwolle is opgedeeld in drie subgebieden, zegt zij en wel twee derde van het Zwols grondgebied is agrarisch gebied. Derhalve moet er veel aandacht voor zijn. Herstel van de natuur en waterkwaliteit wordt daarbij meegenomen. Ook sociaal economische aspecten en brede welvaart zijn onderdeel van het gesprek.

De wethouder wil graag voldoende ruimte voor de gemeenteraad om er een debat over te voeren, en dat wordt geregeld. Een ander aandachtspunt is het herstel van de relatie tussen stad en platteland.

Kobalt Kart

Een inspreker tijdens deze vergadering was de heer Ernst Traag, van Kobelt Kart in de IJsselhallen. Zij hebben moeite om een vervangende ruimte te vinden wanneer de sloop van de IJsselhallen start op 1 januari 2024. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er andere bestemmingsplannen liggen op de plekken waar zij terecht kunnen komen. Het kartbedrijf luidt de noodklok bij de gemeenteraad.

Ook stelde D66 mondelinge vragen over de nieuwe schuldenregeling. In plaats van drie jaar, kunnen mensen in de schuldsanering vanaf 1 juli al met 1,5 jaar schuldenvrij zijn. De partij wil een soepele overgangsregeling voor mensen die voor 1 juli schulden hebben, maar dat is volgens wethouder Michiel van Willigen moeilijk te organiseren. Ook stelt het rijk de grens van 1 juli als harde grens.

GroenLinks vraagt aandacht voor de situatie in Soedan en voor financiële hulp vanuit gemeente en provincie daarnaartoe. De VVD vestigt er met een motie de aandacht op dat bestaande gelden in de jeugdhulp aflopen en dat zij afspraken daarover graag in de uitvoeringsagenda daarvan zien. Wethouder Michiel van Willigen dient de partij van repliek door te zeggen dat er met schoolbesturen afspraken zijn en dat prioritering van het beleid met hen wordt afgesproken. Daarover komt deze wethouder binnenkort naar de gemeenteraad. De VVD houdt vervolgens de motie aan.

De overige agendapunten werden ter kennisgeving aangenomen door de raad of bij hamerslag aangenomen.

Gemeenteraadsvergaderingen zijn openbaar en te volgen op maandagavonden vanaf 19.30 uur op de publieke tribune van het gemeentehuis of via de livestream op www.zwolle.nl/gemeenteraad. Dit is ook later terug te kijken. Tevens zijn hier de agenda en de stukken in te zien. Inspreken kan via raadsgriffie@zwolle.nl. Let wel op de indientermijn.
Dit is een Focus-premium artikel.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button