EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Nederland gaf tientallen miljoenen verboden staatssteun aan Starbucks’

Nederland heeft tussen de 20 en 30 miljoen euro aan belastingvoordeel verstrekt aan de Amerikaanse koffieketen Starbucks. Volgens eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager is dat verboden staatssteun, zo meldt de NOS. Nederland moet het geld direct terugvorderen bij Starbucks.

In Nederland heeft Starbucks sinds 2003 53 vestigingen geopend. Ze zijn goed vertegenwoordigd op NS stations. Zo ook in Zwolle waar de Starbucks sinds september 2014 gevestigd is direct aan de overkant van het Stationsplein.

Morgen (woensdag) komt de Europese Commissie met een definitief oordeel over het belastingvoordeel. Eerder al bracht de Frankfurter Allgemeine Zeitung naar buiten dat de Commissie de deal tussen Nederland en Starbucks ‘onwettig’ achtte. Nederland krijgt in ieder geval geen boete voor het verlenen van het voordeel van de Deense eurocommissaris.

Royalties als aftrekpost op Nederlandse winst

Dat Starbucks gebruikmaakte van de belastingvoordelen in Nederland is niet nieuw. Het Nederlandse ministerie van Financiën stond toe dat Starbucks jarenlang de royalty’s voor een bepaalde koffieroosterwijze overmaakte naar een brievenbusfirma in Engeland. Die royalty’s waren per jaar echter bijna net zo hoog als de winst van Starbucks in Nederland. Deze royalty’s werden als aftrekpost opgevoerd in de winst voor belasting. Hierdoor hoefde Starbucks jarenlang nagenoeg geen belasting te betalen in Nederland.

Onbelaste royalties uit Amsterdamse koffiebonen

In Amsterdam staat de grote koffiebranderij van Starbucks. De Belastingdienst heeft met Starbucks afspraken gemaakt over het betalen van belastingen. Volgens de Europese Commissie kan Starbucks daardoor de belastingen ontwijken en komen de afspraken neer op staatssteun. In de branderij in Amsterdam worden de koffiebonen gebrand die het concern wereldwijd gebruikt. Het geld dat in het buitenland wordt verdiend met de verkoop van deze koffie, komt Nederland binnen via zogenaamde royalties. Deze worden betaald voor het recept op basis waarvan de bonen gebrand worden. Maar omdat dit recept in Britse handen is hoeft in Nederland geen belasting over deze royalties te worden betaald en verdwijnt het geld daarna weer volledig naar het Verenigd Koninkrijk.

Onwettige staatssteun

De Europese Commissie stelde bijna een jaar geleden in een voorlopig oordeel al vast dat de deal van Starbucks met Nederland neerkomt op staatssteun. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) liet toen weten dat het beleid zal worden aangepast als uit verder onderzoek zou blijken dat de afspraken inderdaad tegen de regels zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button