KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Natuurmonumenten prijst insectvriendelijker groenbeheer: gemeente Zwolle meest insectvriendelijke gemeente

Meer dan honderdduizend mensen tekenden deze zomermaanden de petitie ‘Red de Insecten’ voor insect vriendelijker groenbeheer in hun eigen gemeente. Bijna duizend Zwollenaren hebben hun steun voor natuur inclusief groenbeheer betuigd. Natuurmonumenten stuurt de handtekeningen vandaag door naar alle gemeenteraden van Nederland, samen met achttien praktische groentips.

Nieuwe plannen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 maken gemeenten nu al plannen voor de komende vier jaar: een goed moment om voor meer groen te kiezen. Gemeenten doen daar niet alleen insecten een plezier mee; groen geeft ook mensen een fijne leefomgeving, goede waterhuishouding, verkoeling op warme dagen en ruimte voor recreatie. Iedere gemeente kan opbloeien met insect vriendelijk groenbeheer: goed bermbeheer is de allereerste stap. “Insectvriendelijke bermen kennen meer soortenvariatie. Dat ziet er dus een tikkie wilder uit”, zegt boswachter Mathiska Lont van natuurgebied De Wieden. “Een gemeentebestuur kan zijn inwoners prima uitleggen dat de bermen minder glad, strak en plat zullen worden.”

Meer bloemen: meer insecten

Natuurmonumenten heeft dit jaar actiepakketten met inheemse bloemzaden en tuintips uitgedeeld, waarmee mensen zelf insect vriendelijk aan de slag konden: 95.000 mensen hebben wilde bloemen uitgezaaid, waarin insecten zich thuis voelen. Meer dan 34.000 kinderen vroegen het knutselpakket voor een bijenhuis aan via de actie Red de Bij van OERRR.

Zwolle is Beste Thuis voor Insecten

Natuurlijk krijgen gemeenten die het goed doen ook complimenten voor hun insectvriendelijke groenbeheer. “Zwolle is al vijftig jaar een voorbeeld van natuurvriendelijk bermbeheer. Morgenster en cichorei zijn bekende verschijningen in de Zwolse wegbermen en dat weten de insecten én de Zwollenaren te waarderen”, zegt provinciaal ambassadeur Marjet Korf. Natuurmonumenten zal daarom in september met veel plezier de prijs ‘Beste Thuis voor Insecten’ uitreiken aan de gemeente Zwolle.

Insecten zonder thuis

Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen. Insecten staan aan de basis van het ecosysteem en zelfs veel niet-zeldzame soorten ziet men nu stilletjes afnemen. De afgelopen dertig jaar zijn in Nederland veel insectenpopulaties ingestort: in sommige gebieden zijn die afgenomen met 76 procent. Als de biodiversiteit instort en de insectenaantallen verder kelderen, heeft dat enorme gevolgen voor natuur maar ook voor onze eigen leefomgeving. Insecten hebben daarom in alle dorpen en steden een thuis nodig: langs wegen, in bermen en in parken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button