KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Natuurbewust vissen: lood maakt plaats voor steen, beton en staal

Zwolle – Sportvisserij Oost-Nederland blikt positief terug op de campagne Sportvisserij loodvrij. Vanuit het thema waterkwaliteit werkte het daarin nauw samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). De Bijkersplas en het Brouwersgat, gelegen in de Vinkenbuurt tussen Nieuwleusen en Balkbrug, waren het eerste loodvrije proefgebied van Sportvisserij Oost-Nederland.

Vissers die hun hengel uitwierpen in deze plassen leverden in totaal 346 loodgewichten in. Dat komt neer op een gewicht van 45 kilo dat niet meer in de natuur terechtkwam. In plaats daarvan werden 317 alternatieve gewichten meegenomen. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten, wil Sportvisserij Oost-Nederland de actie voortzetten en uitbreiden.

Inruilactie

Loden werpgewichten konden van juli tot december 2020 ingeruild worden voor loodvrije alternatieven bij Massier Diervoeders in Dalfsen. De keuze bestond uit drie soorten: steengewichten, gewichten van verzwaard beton en gewichten van staal. Naast deze inruilactie plaatste Sportvisserij Oost-Nederland informatieborden bij de vislocaties en zette het in op communicatie.

Waterkwaliteit

Waterschappen hebben een belangrijke rol in het zorgen voor een goede waterkwaliteit in sloten, plassen, kanalen en rivieren. Verlies van stukjes lood door hengelsporters kan een negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit. Hans Pereboom (lid van het Dagelijks bestuur van WDODelta) is blij met de resultaten van de campagne om loodvrij vissen te realiseren; “Lood hoort niet in het water. Goed dat vissers willen meewerken om meer alternatieve gewichten te gaan gebruiken.”

De proef in de Vinkenbuurt is een samenwerking van Sportvisserij Oost-Nederland, Waterschap Drents Overijsselse Delta, hengelsportvereniging de Voorn Nieuwleusen, gemeente Ommen, Massier Diervoeders, De Beste Stek, Rix Hengelsport en Zunnebeld.

Green Deal Sportvisserij Loodvrij

Vissen is één van de meest beoefende buitenactiviteiten in Nederland. Veel sportvissers gebruiken lood als verzwaring van de lijn. Lood hoort niet thuis in water en is slecht voor mens, dier en milieu. De sportvisserij in Nederland werkt daarom samen met Rijksoverheid, waterschappen, Natuurmonumenten en brancheorganisatie Dibevo in de Green Deal Sportvisserij Loodvrij. Doel is om het loodgebruik binnen de sportvisserij in 2021 met 30 procent te reduceren en de hengelsport in 2027 volledig loodvrij te maken. In het najaar van 2021 wordt de Green Deal geëvalueerd en wordt beoordeeld of aanvullende inzet en/of maatregelen nodig zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button