Natuur & DuurzaamVoorpagina

Natuur-educatiepad geopend bij De Tippe Stadshagen; koeien weer in de wei

Zwolle – Twee jaar geleden kreeg De Tippe in Stadshagen een mooi nieuw wandelpad. Zaterdagmiddag werd aan dit Haagpad een natuur-educatiepad toegevoegd. Een initiatief van stadsboer Remco Sluiter.

Wandelaars, groot en klein, kunnen op borden, allerlei wetenswaardigheden vinden over de natuur. Het pad is makkelijk te volgen via de oranje koeien-bordjes. Halverwege wordt de wandelaar verrast door een nieuw houtkunstwerk van Edward Otten.

Wandelen via Rozentunnel

De Tippe ligt tussen Stadshagen en Westenholte. Het is een stukje agrarische natuur ingeklemd tussen het Kamperlijntje en de weg naar Hasselt. Je ziet er hazen, weidevogels, reeën en bijen, want de Tippe is onderdeel van het Zwolse bijenlint. Mensen die in het gebied willen wandelen kunnen het via de Rozentunnel of Havenzathetunnel vanuit Stadshagen bereiken.

Biologische koeien

In het grasland van De Tippe lopen sinds zaterdagmiddag ook weer de biologische koeien van Remco en Christie Sluiter. Terug uit Friesland waar ze in de stal bij een biologische boer hebben overwinterd. Wethouder Jan Brink mocht vandaag de koeien los laten. Nadat de hendel van de vrachtauto los ging stoven ze in één streep naar buiten naar de andere kant van het veld. ‘Rondjes draaien in de wei’, vertelt stadsboer Sluiter ‘Dat doen ze om te wennen aan het land’.

Koeien mogen weer in de wei bij De Tippe

Stadsboer

Remco Sluiter  woont met zijn jonge gezin aan de rand van Stadshagen in Zwolle. Twee jaar geleden kwam hij met het idee om Stadsboer te worden. Net zoals zijn voorvaderen. Nu verzorgen ze iedere dag hun koeien in De Tippe. De geproduceerde melk en het vlees wordt verkocht via hun bedrijf Uw Stadsboer. Het natuur-educatiepad  is tot stand gekomen door deze stadsboer in samenwerking met CAH Vilentum en de Bijenteeltvereniging     Opening Natuureducatie-pad De Tippe

De 'oogst' van UwStadsboer
De ‘oogst’ van UwStadsboer

26529474491_1f2e7bca45_z

natuureducatie bordjes
natuureducatie bordjes
Wethouder Jan Brink opent de vergrendeling van de vrachtwagen om de koeien eruit te laten
Wethouder Jan Brink opent de vergrendeling van de vrachtwagen om de koeien eruit te laten
Het kunstwerk van Zwols houtkunstenaar Edward Otten laat de uitdaging in het leven zien. Sommige uitdagingen kun je zelf aan, bij andere heb je wat hulp nodig om verder te komen en bij een enkeling heb je heel veel hulp nodig. Daar ligt de lat het hoogste. Mooi verbeeld in gevelde boomstammen die telkens iets hoger zijn, maar als je de top hebt bereikt zit je goed op een ouderwets trekker zadel.
Het kunstwerk van de Zwolse houtkunstenaar Edward Otten laat de uitdaging in het leven zien. Sommige uitdagingen kun je zelf aan, bij andere heb je wat hulp nodig om verder te komen en bij een enkeling heb je heel veel hulp nodig. Daar ligt de lat het hoogste. Mooi verbeeld in gevelde boomstammen die telkens iets hoger zijn, maar als je de top hebt bereikt zit je goed op een ouderwets trekker zadel.
Familie Sluiter, stadsboer in Stadshagen
Wethouder Jan Brink (links) en Familie Sluiter, stadsboer in Stadshagen (rechts) tijdens de opening van het natuureducatie pad

Gerelateerde artikelen

Back to top button